emg home

RSS

Od ponedeljka provera odgovora Srbije na Upitnik EU

18. februar 2011. | 13:35

Izvor: Emg.rs

Prva tehnička misija Evropske komisije koja će proveravati odgovore Srbije na Upitnik te institucije stiže u ponedeljak u Beograd, a baviće se pitanjima bezbednosti, najavio potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Đelić je, govoreći o predstojećoj rekonstrukciji Vlade, rekao da ne treba stati na personalnim promenama, već da spajanjem resora treba smanjiti Vladu, što će zahtevati i novi zakon o ministarstvima.

Đelić je danas na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije rekao da je Vlada stabilna jer su se lideri vladajuće koalicije saglasili da će raditi na ostvarenju centralnog strateškog cilja, dobijanja statusa kandidata do kraja godine.

On je rekao da su svi čelnici vladajuće koalicije rekli da žele da održe stabilnost i kontinuitet u cilju evrointegracija i da rekonstrukcija Vlade mora biti urađena na način da doprinese evrointegraciji Srbije.


Đelić je, predstavljajući Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za integraciju Srbije u EU (NPI) za period od oktobra do decembra 2010. rekao da je za ta tri meseca plan ispunjen 81 odsto, a da je od jula 2008, kad su počela merenja, do kraja 2010. ispunjenost 74 odsto.

Član Odbora iz Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić je ukazao da je Vlada u poslednjem tromesečju prošle godine usvojila samo dva od predviđenih 16 zakona, nazvavši to skandaloznim i dodao da je ona sve samo ne stabilna.

"Vlada je sve, ali nije stabilna. Ili je neće biti ili će biti rekonstruisana u naredne dve nedelje. Ako je Vlada, kad je prošle godine bila stabilna, pripremila dva od 16 zakona, šta može zemlja očekivati u narednom periodu, koji je ključan za sprovođenje ciljeva iz Akcionog plana?", upitao je Andrić.

Đelić se nada da će Vlada do kraja juna ispuniti Akcioni plan i tako steći mogućnost za pozitivno mišljenje Evropske komisije koje se očekuje u oktobru, na osnovu kog bi u decembru na sastanku Saveta ministara EU mogla da dobije status kandidata.

Potpredsednica Parlamenta Gordana Čomić rekla je da ima razumevanja što Vlada kasni u predlozima i nacrtima zakona, ali ne i za kašnjenje podzakonskih akata, bez kojih nema primene i sprovođenja zakona.

"Problem s donošenjem podzakonskih akata je u tome što je Vlada donela mnoge zakone u skladu sa zakonodavstvom EU koji nisu primenjivi u našem sistemu", ocenio je član Odbora iz Srpske radikalne stranke Momir Marković. "Šta će Srbiji Zakon o zaštiti foka kad u ZOO-vrtu postoje samo tri foke, potpuno zaštićene? Ili, na primer, Zakon o borbi protiv piratstva na otvorenom moru kad je sve što imamo Dunav, a i njega delimo s Rumunijom?", upitao je Marković.

Opozicija je takođe tražila imena funkcionera i ministarstava odgovornih za neusvajanje podzakonskih akata kako bi oni snosili odgovornost, navodeći da nije reč o lenjosti tih ministarstava, već o otvorenom ometanju primene zakona koji ne mogu biti primenjeni bez odgovarajućih podzakonskih akata. Odbor je u zaključku tražio da Vlada traži od svih ministarstava obrazloženje zbog kašnjenja u donošenju zakona i imenuje odgovorne, ali članovi iz redova opozicije su napustili sastanak, te taj zaključak nije formalno donet.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi