emg home
RSS

NBS dobila 2,5 miliona evra za poboljšanje kapaciteta

18. mart 2011. | 13:48

Izvor: Beta

Narodna banka Srbije (NBS) je za poboljšanje kapaciteta dobila od Evropske unije (EU) iz sredstava pretpristupne pomoć (IPA) 2,5 miliona evra.

Protokol su danas u Beogradu potpisali guverner NBS Dejan Šoškić, članica izvršnog odbora Evropske centralne banke Gertruda Tumpel-Gugerel i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Oni su ocenili da da je program korak dalje u jačanju saradnje između centralnih banaka te da ima za cilj unapređenje monetarne i finansijske stabilnosti, kao i jačanje veza između EU i Srbije.

Dežer je kazao da je Srbija pokazala da je stanju da uspostavi jak i stabilan bankarski sektor, kao i makroekonomsku stabilnost što je važno za evropske integracije.

"Jaka centralna banka je stub markoekonomke stabilnosti i evropskih integracija", podvukao je Dežer.

On je ukazao da će na osnovu ovog projekta biti uspostavljeno partnerstvo između Srbije i centralnih banaka 21 zemlje, koliko ih učestvuje u programu i dodao da je jako bitno da se uspostavi ne samo tehnička, već i ljudska saradnja.

Šoškić je kazao da se radi o ambicioznom projektu koji će se osnositi na saradnju u nekoliko oblasti.

On je precizirao da je reč o nadzoru poslovanja finansijskog sektora, usaglašavanju propisa, liberalizaciji tokova kapitala, upravljanju deviznim rezervama, monetarnim operacijama, zaštiti korisnika finansijskih usluga, evropskim integracijama, ekonomskim analizama i istraživanjima, statistici, platnom sistemu i finansijskoj stabilnosti.

Program će biti završen u januaru 2013. godine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

05. septembar - 11. septembar 2011.

>>