emg home
RSS

Ombudsman: Opravdana većina zahteva pritvorenika

25. april 2011. | 13:44

Izvor: Emg.rs

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio da je najveći broj zahteva više od 800 pritvorenika koji su prošle nedelje protestovali u Okružnom zatvoru u Beogradu opravdan jer pritvor često prate okolnosti zbog kojih je ta privremena mera neformalna kazna pre suđenja.

Pritvorenike koji su od 16. aprila do 19. aprila odbijali da uzimaju zatvorsku hranu obišao je zamenik zaštitnika građana Miloš Janković i razgovarao s njima i sa osobljem Okružnog zatvora, saopštio je ombudsman. Pritvorenici su izneli zahteve kojima traže da sudovi prestanu da određuju i produžavaju mere pritvora iako se stvarni uslovi za to nisu stekli ili su prestali da postoje, kao kad se pritvor određuje radi sprečavanja uticaja na svedoke, a svi svedoci su saslušani.

Pritvorenici su istakli i da se mere pritvora produžavaju unedogled. Neki od njih su u pritvoru dve i više godina posle podizanja optužnice, a prvostepena presuda još nije doneta.

Pritvorenici očekuju da suđenja postanu brža jer negativne posledice pritvora, ako se suđenje okonča oslobađajućom presudom, ostavljaju neizbrisive posledice na nevinog čoveka.

Oni koji borave u pritvoru više od godinu dana insistiraju na tome da im se omoguće bračne posete radi očuvanja braka i porodice.

Pritvorenici su zaštitniku građana ukazali i na pretrpanost u Okružnom zatvoru u Beogradu, čiji je kapacitet oko 800 osoba, a tamo ih trenutno ima više od 1.400. U jednoj prostoriji od 15 kvadrata boravi šest pritvorenika, a u prostoriji od 40 kvadrata njih 18 pritvorenika, dok u većini prostorija nema neposrednog dotoka prirodne svetlosti i vazduha, navodi se u saopštenju ombudsmana.

Pritvorenici nemaju primedbe na ponašanje zatvorskog osoblja, nego ističu izuzetno korektan odnos, bez bilo kog oblika nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja.

Zadovoljni su i što im je omogućeno da svakog dana na svežem vazduhu provedu više od sat vremena, što do skoro nije bio slučaj.

Pritvorenici su istakli da su protest privremeno obustavili i da će ga nastaviti ako do 1. juna ne bude pozitivnih promena.

Zaštitnik građana je u godišnjem izveštaju Skupštini Srbije za 2010. upozorio da su okolnosti koje prate izvršenje mere pritvora često svojevrsna kaznu pre suđenja.

Zaštitnik građana je o zahtevima pritvorenika razgovarao s ministarkom za pravosuđe Snežanom Malović, a o njima će obavestiti i Skupštinu i predsednika Srbije Borisa Tadića, piše u saopštenju ombudsmana.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi