emg home
RSS

Dačić: Izveštaj Bramerca nepotreban pritisak

20. maj 2011. | 14:10 14:46

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da je najnoviji izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca nepotreban pritisak kako bi se Srbija dodatno motivisala i uključila sve kapacitete u nalaženju haških optuženika.

On je ocenio da je negativan izveštaj Bramerca posledica činjenice da nisu uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić i mišljenja da je potrebno izvrštiti dodatni pritisak na Srbiju kako bi haški begunci bili uhapšeni. "Osim činjenice da nisu uhapšeni haški optuženici Srbiji se ne može ništa više zameriti", rekao je Dačić novinarima posle razgovora sa ambasadrom Švedske u Srbiji Kristerom Aspom, s kojim je potpisao Memorandum o razumevanju.

Prema njegovim rečima, dodatni pritisak nije potreban jer se Vlada i svi koji rade na problemu haških optuženika ne bave ni skrivanjem optuženika ni odugovlačenjem istrage.

Dačić je ocenio da u izveštaju Bramerca nema velikih novina, osim što je važan za neke zemlje pri donošenju odluka o evropskim integracijama Srbije.

Ministar je uveren da će sledeći izveštaj biti mnogo pozitivniji zato što su ne samo Srbija, već neke zemlje Evropske unije i SAD uverene da Srbija ulaže sve kapacitete da uhapsi haške optuženike i da pravilno obrađuje sve informacije o njima.

 

Ambasador: Nekolicina ne sme da ugrozi viznu liberalizaciju

Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp izjavio je danas niko neće dozvoliti da pojedinci koji zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju upropaste taj sistem.

Posle potpisivanja sporazuma sa ministrom Ivicom Dačićem o pomoći Vlade Švedske projektima koji će doprineti razvoju Ministarstva unutrašnjih poslova, Asp je apelovao na građane Srbije da ne traže azil jer tokom tog procesa u Šveskoj "neće ostvariti nikakvu ekonomsku korist i dobit".

Asp je pohvalio mere i napore koje MUP Srbije čini da zajedno sa Evropskom komisijom reši problem lažnih azilanata.

Dačić je rekao da nadležni nemaju nameru da dodatno optrete građane predlogom da pri prelasku granice moraju pokazati određenu sumu novca.

"O svim merama koje planiramo da preduzmemo u cilju sprečavanja pojave lažnih azilanata obavili smo konsultacije sa Evropskom komisijom kako ne bismo napravili greške koje bi značile ugrožavanje ljudskih prava", rekao je Dačić. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi