emg home
RSS

Stefanović: Blizu postizanje pune saglasnosti o sporazumu

06. avgust 2011. | 10:09 21:03

Izvor: Beta

Grad: Pšriština, Kosovska Mitrovica

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da je sa predsednicima srpskih opština na severu Kosova blizu postizanja pune saglasnosti o sporazumu Vlade sa KFOR-om.

"Na sastanku nije bilo disonantnih tonova. Imam utisak da smo veoma blizu postizanja pune saglasnosti, kao i da su država i građani na istom zadatku", rekao je Stefanović agenciji Beta posle sastanka sa predsednicima srpskih opština sa severa Kosova u Leposaviću.

Stefanović je posle skoro tročasovnog sastanka sa predsednicima opština rekao da smatra da svi, i građani i država, imaju zadatak da očuvaju jedinstvo i kazao da će Vlada uvek biti na raspolaganju svojim građanima.

Predstavnici Vlade i KFOR-a postigli su dogovor da na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje ne bude carinika iz Prištine ni pripadnika specijalnih jedinica ROSU.

Kako je najavljeno, sporazum će važiti do 15. septembra i zabraniće postojanje takozvane carine na administrativnim prelazime Jarinje i Brnjak.

Predstavnici Srba sa Kosova nisu do sastanka prihvatili sporazum, tvrdeći da je dogovor Beograda i KFOR-a neprecizan i da ne predviđa koja će roba moći da ulazi na Kosovo.

Tači: Sporazum Prištine i KFOR-a će se sprovoditi potpuno


Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas da će se sporazum Vlade Kosova i KFOR-a o očuvanju novonastale situacije na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje u potpunosti sprovoditi.

"Za neke pojedince ali i srpske zvaničnike nije lako da se pomire sa novom realnošću, ali postignuti sporazum će se sprovoditi i neće biti povratka", rekao je Tači, tokom današnje posete u selu Brobonić u Mitrovici.

On je kazao da će se kosovska policija i carinici vratiti na administrativni prelaz Jedan (Brnjak) "u trenutku kada se budu stvorili uslovi za rad posle paljenja od strane Srba".

Tači je još jednom pozvao zvaničnike Vlade Srbije da "ne manipulišu" sa Srbima sa severnog Kosova.

 

Vlada Srbije: Dogovor s Kforom smanjuje rizike od incidenata

Direktor kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović ocenio je danas da dogovor postignut s Kforom smanjuje rizike od incidenata i sprečava instaliranje institucija takozvanog nezavisnog Kosova na severu pokrajine.

Mihajlović je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta naveo da dogovor onemogućava eventualne jednostrane poteze dela privremenih vlasti u Prištini.

"Ovakav sporazum omogućuje nastavak dijaloga, daje šansu miru, otklanja opasnosti od humanitarne krize i vraća život u normalne tokove", naveo je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, odgovornost za mir i bezbednost u pokrajini u potpunosti preuzima Kfor u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

"Dogovor koji je postignut za sever Kosova i Metohije u potpunosti je u funkciji opstanka, bezbednosti Srba u pokrajini i interesa države Srbije", naveo je Mihajlović.

Mihajlović je dodao da dogovor istovremeno sprečava pokušaje nasilnog instaliranja prištinskih institucija u severnom delu pokrajine.

Predstavnici Vlade Srbije i Kfroa juče su postigli dogovor o kontroli administrativnih prelaza na severu Kosova.

Juče je najavljeno da bi danas odbornici četiri skupštine opština sa severa Kosova trebalo da se izjasne da li prihvataju jučerašnji dogovor Vlade Srbije i Kfora.

Predstavnici Vlade Srbije zatražili su juče od Srba na severu Kosova da uklone barikade i poštuju sporazum postignut sa Kforom, ali su građani koji blokiraju put u selu Rudare odbili da deblokiraju put.

Zajednička sednica u utorak u Leposaviću


Zajednička sednica skupština četiri opštine na severu Kosova biće održana u utorak, 9. avgusta, u Leposaviću, saopšteno je danas posle konsultacija predsednika opština, predsednika skupština opština i predstavnika odborničkih grupa u Zvečanu.

U saopštenju se navodi da će na toj sednici biti razmatrana aktuelna političko bezbednosna situacija, posebno dogovor predstavnika Vlade Srbije i Kfora.

"Građane na barikadama koji izražavaju svoje nezadovoljstvo i otpor nasilnim pokušajima albanskih vlasti pozivamo na očuvanje postignutog jedinstva, na odgovorno ponašanje i rešenost za svoj opstanak na ovim prostorima i u svojoj državi Srbiji", piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je jedinicama Kfora i dalje omogućena sloboda kretanja radi obavljanja svojih nadležnosti saglasno Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244.

Navodi se da su na današnjim konsultacijama u Zvečanu zauzeti jedintveni stavovi.

Saopštenje su potpisali predsednici skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Predstavnici Vlade Srbije i Kfora juče su postigli dogovor o kontroli administrativnih prelaza na severu Kosova.

Juče je najavljeno da bi danas odbornici četiri skupštine opština sa severa Kosova trebalo da se izjasne da li prihvataju jučerašnji dogovor Vlade Srbije i Kfora, ali su danas održane samo konsultacije.

Predstavnici Vlade Srbije zatražili su juče od Srba na severu Kosova da uklone barikade i poštuju sporazum postignut sa Kforom, ali su građani koji blokiraju put u selu Rudare odbili da deblokiraju put.

Kuper: Koncentrisati se na ozbiljan dijalog


Zvaničnik EU koji posreduje u razgovorima Prištine i Beograda Robert Kuper rekao je da strane treba da se koncentrišu na ozbiljan dijalog koji će voditi ka rešavanju problema.

"Mi smo veoma zadovoljni postizanjem međusobnog sporazuma za situaciju na severu Kosova. To je saglasnost za koju se nadam da će biti neophodna za oko četiri ili pet nedelja i onda ćemo biti u stanju da se vratimo u normalnost", rekao je Kuper u intervju za Radio Kosovo.

Evropski posrednik je naveo da stvari nisu sada kao što su bile pre i da "strane treba da shvate da je potreban ozbiljan dijalog za rešavanje problema".

"Tokom ove dve nedelje je bilo momenata kada smo mi u EU bili ozbiljno zabrinuti. Svaka strana je sumnjala da druga strana priprema tajne akcije. Ovakva atmosfera je veoma rizična", rekao je Kuper.

Dodao je da se nada da će se tokom jeseni strane vratiti ozbiljnom dijalogu jer kako je naveo preostaju mnoga pitanja za koja treba naći rešenja.

"Nadam se da će svako sada ići na odmore i onda će se vratiti u boljem raspoleženju i nastavićemo", rekao je on.

"Neka više ne bude kriza. Neka bude više dijaloga i samo dijaloga. Ja sam veoma zadovoljan onim što je postignuto oko severa i mislim da treba četitati vladama Kosova i Srbije za ozbiljnost koju su pokazali", rekao je Robert Kuper.

Jahjaga: Akcija na severu bila legitimna i legalna

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je odluka o slanju pripadnika specijalnih snaga policije na sever Kosova bila legitimna i legalna jer institucije Kosova moraju da imaju ingerencije na celoj teritoriji.

Akcija je usledila zbog zahteva Srbije da se razgovori o tehničkim pitanjima, kada se radi o priznanju pečata carine Kosova, odlože do sredine septembra, rekla je predsednica Kosova u intervjuu za agenciju Beta.

"Mi smo mnogo očekivali od tog dijaloga i računali smo na njegov uspeh, pošto ne vidimo drugo rešenje sem dijaloga. To je način da države i narodi rešavaju pitanja koja su od obostrane koristi i doprinose relaksaciji međusobnih odnosa", rekla je ona.

"U Briselu su postignuti neki sporazumi i realno se očekivalo da se do kraja godine dogovori još pet ili šest drugih pitanja, od dvadesetak koja su bila na dnevnom redu. U poslednjoj rundi Srbija nije došla na razgovore i nije bilo drugog načina da se zaštite interesi države Kosovo i njegovih građana sem da se uspostave mere reciprociteta u trgovinskim odnosima Kosova i Srbije", navela je predsednica Kosova.

Prema njenim rečima, pre 25. jula granica na severu Kosova bila je arena ilegalne trgovine i organizovanog kriminala, što je štetilo interesima Kosova, ali i kosovskoj i srpskoj privredi.

Ocenila da je bezbednosna situacija na Kosovu normalna, uz određene napetosti u pojedinim delovima tri opštine na severu Kosova.

"Odlukom Vlade Kosova poslat je određeni kontingent specijalnih snaga Kosovske policije da omogući graničnoj policiji i carinicima da obavljaju zadatke za sprovođenje recipročnih mera u prometu roba između Republike Kosova i Republike Srbije koji je posle uspešno obavljenog zadatka povučen u policijsku bazu", rekla je ona.

Komentarišući izjave međunarodnih zvaničnika da je akcija preduzeta bez konsultacija i "saglasnosti", predsednica Kosova je kazala da je Kosovo suverena i nezavisna država.

"Ali, na Kosovu su i međunarodne misije koje su pozvane od strane institucija Republike Kosovo i svako u okviru svojih odgovornosti ostvaruje obaveze iz svog mandata. Odluke i odgovornosti za ostvarivanje akcije i za stabilizaciju stanja pripadaju Vladi Kosova", rekla je Jahjaga.

Prema njenim rečima, sva istraživanja su pokazala da Euleks nije bio baš najuspešniji, čak i prema parametrima zemalja odakle dolaze pripadnici te misije.

"Euleks se nije pokazao baš kao uspešan u borbi protiv nelegalne trgovine u organizovanog kriminala", rekla je ona.

Kosovska predsednica je ocenila da je Kfor sa Bezbednosnim snagama Kosova, institucija od najvećeg poverenja prema anketama koje su izvršene na Kosovu.

"Podrška građana Kosova i njihovo poverenje i dalje je visoko. Kfor je igrao i ima ključnu ulogu na očuvanju mira i bezbednosti u regionu i značajan je faktor i za stabilnosti Republike Kosovo. Kfor ima vrlo jasan mandat kako u unutrašnjoj bezbednosti tako i na očuvanju granica Republike Kosovo. Njegova uloga u aktuelnoj situaciji je odlučujuća i zbog činjenice da ima poverenje svih građana bez razlike", rekla je ona.

Upitana da komentariše stavove da iza blokade puteva, ali i incidenata na severu zemlje stoje zvaničnici i politika Beograda, Jahjaga je navela da je očekivala konstruktivnu ulogu Srbije.

"Kosovo je suverena i nezavisna država kompetentna da ostvaruje zakone i ovlašćenja na celoj teritoriji. Srbi sa Kosova i paketom (Martija) Ahtisarija, ali i Ustavom i zakonima Kosova uživaju lična i nacionalna prava. Dok nema sporazuma Republike Kosovo i Srbije jasno je da je bilo kakvo uključivanje struktura Srbije, bez znanja i podrške institucija Kosova, ilegalno i nezakonito", navela je predsednica Kosova.

Prema njenim rečima, izlaz iz sadašnje situacije je u poštovanju ustavnosti i zakonitosti, u povratku normalnosti, u ostvarivanju ovašćenja institucija Kosova na celoj teritoriji zemlje i u potpunom funkcionisanju carine i kontroli carinskih prelazaka.

Kosovska predsednica ocenila je da poslednji događaji na Kosovu potvrđuju neophodnost razgovora.

"Svaki neuspeh ili usporavanje ovog procesa može da se odrazi negativno. Razgovori treba da se obnove što je pre moguće i treba pronaći rešenja koja su evropska. Iz ovih razgovora svi treba da budemo pobednici, pre svega građani čiji će se život poboljšati", rekla je ona.

Dodala je da Kosovo ne postavlja nikakve preduslove za uspostavljanje dobrih odnose sa svim susedima, pa tako i sa Srbijom.

"Nema preduslova, samo treba shvatiti realnost, da poštujemo jedni druge i da budemo odgovorni za evropsku budućnost naših zemalja. Mi to možemo da ostvarimo razumevanjem i novim vizijama, samo ravnopravni", ocenila je predsednica Kosova.

Na pitanje da li bi se srela sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Jahjaga je kazala da je zarad interesa zemlje spremna da se sastane sa bilo kim "ako to služi miru i stabilnosti, unapređenju odnosa", jer je to u saglasnosti sa njenom vizijom politike i angažovanja kao predsednice Kosova.

Srbi i dalje na barikadama

Srbi na severu Kosova su i prošlu noć proveli pored barikada u Rudaru, Zupcu i Leposaviću, pošto sinoć nisu prihvatilli da uklone barikade na putnim pravcima koji vode ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Tokom noći nisu zabeleženi incidenti, ali je porasla neizvesnost šta će doneti naredni dani pošto Srbi sa Kosova nisu zadovoljni odredbama dogovora koji su predstavnici Vlade Srbije juče postigli sa Kforom.

Posle današnje zajedničke sednice skupština četiri opštine sa severa pokrajine, koja će u podne početi u Zvečanu, znaće se da li žitelji severa Kosova prihvatiti pomenuti dogovor.

Pripadnici Kfora već tri dana koriste alternativne putne pravce da do svojih baza na severu dopremaju hranu, vodu i gorivo, prolaze jednom kolovoznom trakom na barikadama, osim u Rudaru gde fizički nije moguće ukloniti sve što je stavljeno na kolovozu.

Dogovorom je predviđeno da se sve barikade uklone i omogući slobadan prolaz na čitavoj teritoriji severa Kosova a da li će to biti urađeno znaće se posle zajedničke sednice opštinskih skupština.

Janjić: Vlasti sa Kosova pod kontrolom opozicije


Srpske lokalne vlasti na severu Kosova pod velikim su uticajem opozicije, predvođene Srpskim nacionalim većem severnog Kosova i Demokratskom strankom Srbije, ocenio je danas politički analitičar Dušan Janjić.

Janjić je agenciji Beta rekao da će ishod sastanka predstavnika Srba sa severa Kosova i Vlade Srbije, koja će u podne početi u Zvečanu, biti važan za rejting predsednika Srbije Borisa Tadića.

On je kazao da su Srbi sa severa Kosova bili protiv svakog dogovora, a da sada pokušavaju da deluju autonomno, kao samostalni pregovarači.

Janjić je kazao da pretpostavlja da će predstavnici vlasti sa severa pokrajine prihvatiti dogovor vlasti u Beogradu i Kfora, jer su, kako je rekao, "svesni daljeg rizika ostajanja na barikadama".

On je ocenio i da je dogovor s Kforom "mnogo daleko" od onog što je Beograd želeo na početku.

Sporazum de fakto ne predviđa slobodnu trgovinu, dodao je Janjić, navodeći da će se na granici pored Kfora nalaziti i kontrola iz Prištine.

Janjić je ocenio da se "mimo želje i plana Beograda" pokrenulo pitanje severnog Kosova.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi