emg home

RSS

LDP: Stranke da se minimalno usaglase o ekonomiji

09. februar 2012. | 14:14

Izvor: Beta

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio da stranke u Srbiji treba da postignu minimum saglasnosti o ključnim ekonomskim pitanjima zemlje.

Na konferenciji za novinare Jovanović je predstavio kodeks ekonomske stabilnosti za koji, kako je kazao, očekuje da druge stranke jasno kažu da li se s tim slažu ili ne. Kodeks ekonomske stabilnosti u kampanji i mandatu 2012-2016 naslovljen je "Fer dogovor za spašavanje ekonomije i izbegavanje političkog i ekonomskog kraha".

Predlaže se da nijedna politička stranka u tom mandatu ne sme omogućiti da povećanje udela javnog duga bude veće od 45 odsto BDP-a i vraćanje Vlade u budžetske rashode dogovorene s MMF-om.

"Formulisali smo kodeks da bismo se dogovorili s drugim strankama da obezbedimo minimum saglasnosti o ključnim pitanjima. Moramo uspostaviti odnose među strankama u Srbiji kao što to imaju stranke u razvijenim zemljama", rekao je Jovanović.

Prema njegovoj oceni, važno je obnoviti aranžman s MMF-om i obezbediti budžetske garancije jer se zemlja, kako je naveo, nedeljno zadužuje za dodatnih 100 do 150 miliona evra. U tom kodeksu se predlaže obavezivanje svih stranaka na smanjenje javne potrošnje kako bi se do kraja ove godine javni dug spustio ispod 45 odsto BDP-a i na prestanak izdavanja državnih garancija za kompanije koje do jeseni 2012. ne počnu da sprovode strog plan restrukturiranja i racionalizacije.

Predlaže se uvođenje posebnog nadzora i radikalno rezanje troškova kod, kako se navodi, najvećih gubitaša, poput Železnica Srbije, Srbijagasa i Puteva Srbije i izmeštanje socijalne funkcije iz javnih preduzeća.

U kodeksu se predlaže i angažovanje profesionalne uprave u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja i svim drugim javnim fondovima i izbacivanje partija iz njihovog upravljanja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi