emg home

RSS

Faktor plus: Tadić i Nikolić skoro izjednačeni

09. april 2012. | 13:36

Izvor: Beta

U prvom krugu predsedničkih izbora za kandidata DS-a Borisa Tadića glasalo bi 35,8 odsto, a za kandidata SNS-a Tomislava Nikolića 35,7 odsto birača, pokazalo ispitivanje javnog mnjenja agencije Faktor plus.

Istraživanje sprovedno na uzorku od 1.160 punoletnih ispitanika od 2. do 8. aprila, pokazalo je da bi za kandidata socijalista Ivicu Dačića glasalo 11,2 odsto, lidera Preokreta i Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića 5,6 odsto, predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu pet odsto, a za kandidata Ujedinjenih regiona Srbije Zorana Stankovića jedan odsto.

Istraživanje nije obuhvatilo predsedničke kandidate Srpske radikalne stranke Jadranku Šešelj i muftiju Muamera Zukorlića jer njihove kandidature nisu objavljene u vreme sprovođenja istraživanja.

Kada je reč o parlamentranim izborima, rezultati istraživanja su pokazali da bi koalicija oko SNS-a dobila 33,4 odsto, a koalicija oko DS-a 29,4 odsto glasova. Na trećem mestu je koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija s 11,6 odsto glasova. Cenzus bi prešli i Preokret, 6,3 odsto, SRS, 5,7, i DSS, 5,5 odsto.

Istraživanje je pokazalo da bi 70 odsto ispitanika glasalo za istu stranku na parlamentarnim izborima i njihovog predsedničkog kandidata, a 70 odsto navodi da održavanje predsedničkih izbora ne utiče na njihovu odluku za koga će glasati na parlamentarnim izborima.

Na izbore bi, kako se navodi u istraživanju, izašlo 51 odsto birača, od kojih 41 odsto zna za koga će glasati, 10 odsto ne zna, dok bi jedan odsto izašlih poništio glasački listić. Oko 20 odsto ispitanih nije sigurno da će izaći na izbore, dok 28 odsto neće izaći na izbore.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>