emg home

RSS

Slavica Đukić-Dejanović: Parlamentarci nemaju pravo na neznanje

03. mart 2012. | 12:22

Izvor: Beta

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila da poslanici nemaju pravo na neznanje jer se u parlamentima donose najvažnije odluke za život svake zemlje.

"Niko ne očekuje da postajemo eksperti, ali budući da se upravo u zakonodavnim telima donosi najvažnija finansijska odluka za život svake zemlje, Zakon o budžetu, nemamo ni pravo na neznanje. Zato je važno da poslanici razumeju odluke koje donose", rekla je Slavica Đukić-Dejanović na konferenciji Regionalne mreže palrmantarnih odbora za ekonomiju i finansije.

Na skupu u Beogradu učestvuju prestavnici parlamenta svih pet zemalja Zapadnog Balakna.

Slavica Đukić-Dejanović je ocenila da ekonomski problemi u globalizovanom svetu ne mogu biti problem jedne zemlje i dodala da ekonomski stručnjaci i parlamentarci zajedno treba da kreiraju zakonski okvir za poslovanje.

"Na početku smo 2012, usred drugog talasa ekonomske krize, za koju stručnjaci upozoravaju da može biti razorna po privredu u meri u kojoj je prvi talas potresao finasijski sistem", rekla je ona.

Potpredsednica Parlamenta Gordana Čomić istakla je da je zadatak poslanika da nađu načine za rešenj problema građana, koji od njih očekuju plan za bolji život. "Beda je velika i gradjani očekuju odgovore na pitanja kakav plan ima Vlada da im bude bolje, koliko će trajati kriza i ko je kriv. Ne možemo ostati nemi jer ćemo od tih ljudi ponovo tražiti glas kao kredit da nam poveruju da umemo da nađemo rešenja koja su dobra za sve", rekla je Gordana Čomić.

Direktor kancelarije nemačke Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji Mihael Erke je istakao da u modernim, demokratski uređenim državama parlament ima izuzetno značajnu ulogu u kreiranju ekonomske politike. Zbog toga je, prema njegovim rečima, veoma važno da parlamentarci poznaju materiju o kojoj donose odluke, iako ne moraju biti stručnjaci, ali da bi trebalo i da uzmu u obzir i razmotre sugestije stručnjaka.

Direktor Instituta ekonomskih nauka u Beogradu Dejan Erić naveo je da je dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU vratilo nadu i donelo novu energiju čitavom regionu da može biti bolje. On je istakao je saradnja parlamenata u regionu ima veliki značaj u evrointegracijama, ističući da zemlje Zapadnog Balakna treba zajedno da pokažu Evropi da zaslužuju da budu deo zajednice evropskih naroda.

Na jednodnevnoj regionalnoj konferenciji parlamentarci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore i Albanije razmatraju mogućnosti za jačanje kapaciteta parlamentarnih odbora za
ekonomiju i finansije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi