emg home

RSS

Cvetković: Vlada mora da se pridržava mera štednje

06. mart 2012. | 11:15 15:16

Izvor: Beta, Tanjug

Grad: Kopaonik

Premijer Mirko Cvetković izjavio da Vlada Srbije mora da se pridržava mera štednje, s obzirom na okolnosti u kojima posluje privreda u zemlji.

"Vlada mora da pristupi merama štednje, da se držimo zadatog deficita budžeta, imajući u vidu da njegov rebalans ne možemo napraviti jer smo pred izborima", rekao je Cvetković na otvaranju Poslovnog foruma Kopaonik. On je kazao da su sve sugestije sa tog skupa dobrodošle u kreiranju ekonomske politike Vlade.

Cvetković je rekao da su za 2012. godinu smanjene projekcije privrednog rasta, pa je tako nova prognoza da će rast biti između nula i 0,5 odsto. Premijer je kazao da će Vlada Srbije i u narednom periodu nastaviti reforme i vođenje odgovorne ekonomske politike, koja podrazumeva stabilne uslove poslovanja i smanjenje javne potrošnje.

"Prošli smo jednu tešku godinu, čeka nas nova, koja će takođe biti teška, ali mi imamo snage i iz nje ćemo izaći još jači i ja vidim svetlu budućnost u periodu koji je pred nama", naveo je on.

Cvetković je naglasio da će Vlada nastaviti da vodi i odgovornu socijalnu politiku, kojom će obezbediti sigurnost građana, posebno najranjivijih grupa, a biće nastavljena i ulaganja u infrastrukturu, energetiku i informacione tehnologije. On smatra da rezultati svega toga treba da budu rast privredne aktivnosti, smanjenje javnog duga, povećanje zaposlenosti i bolji život za građane Srbije.

Govoreći o rezultatima rada vlade u prethodne četiri godine, Cvetković je naveo da je jedan od glavnih pokazatelja političke stabilnosti u zemlji to što je Vlada ispunila mandat i što će biti održati redovni izbori.

Kako je istakao, vlada je napravila iskorak u reformama, što je potvrđeno kandidaturom za članstvo u EU.

Cvetković je naglasio da analize pokazuju da je Srbija kroz krizu prošla bolje nego većina zemalja u okruženju, da je bila ataraktivnija za strane ulagače od većine tih zemalja, ali i da se nije zaduživala za isplaćivanje plata i penzija. Kako je naveo, za ocenu uspešnosti prolaska zemlje kroz krizu korišćena su dva merila, kretanje bruto domaćeg proizvoda i poređenje s tim koliko su uspešne bile okolne zemlje. "Kad je reč o privlačnosti naše zemlje za strane investicije, analize pokazuju da je Srbija medju državama u okruženju na trećem mestu, posle Rumunije i Bugarske i s nivoom ulaganja", rekao je Cvetković.

Isplata plata i penzija po planu
Cvetković je izjavio da će plate i penzije i socijalna davanja u 2012. biti isplaćeni kako je i planirano. On je naglasio da privreda i građani ne bi trebalo da osete štednju koju Vlada planira radi održanja nivoa budžetskog
deficita.

"Suština je da će se održavati nivo deficita koji je planiran u budžetu za ovu godinu, bez obzira na to što će eventualno doći do pada prihoda. To bi značilo da će sa rashodne budžetne strane, nevezano za plate, nevezano za penzije, ali sve što je moguće da se uštedi, a s druge strane da se obezbedi dodatni prihod kroz možda jaču naplatu", rekao je Cvetković.

On je kazao da se Srbija neće dodatno zaduživati i objasnio da zaduživanje jeste vezano za deficit, ali nije to toliko uzročno-posledično. "To nije uzročno-posledično u smislu da mi sad nemamo para, pa kad bude veći deficit moramo da se zadužimo. Najveći deo onog što smo povukli u prethodnom periodu stoji kao rezerva Ministarstva za finansije", rekao je premijer.

"Želimo da vodimo politiku kojom bismo izašli u susret dogovorima s Međunarodnim monetarnim fondom, a to je da se država apsolutno pridržava nivoa deficita koji je dogovoren, bez obzira na stanje prihoda", kazao je on.

Cvetković je kazao da je dobra okolnost što je u prva dva meseca ove godine odnos planiranih i ostvarenih prihoda bio izbalansiran.

Predsednik Vlade Srbije je najavio da će narednih nedelja objaviti mere štednje koje će pokazati tačne pozicije na kojima će se štedeti. Odgovarajući na pitanje kako će budžetske korisnike naterati na štednju, Cvetković je rekao da ih može naterati tako što će im dati limite. "To je nešto što će se u osnovi i desiti. Postoji pravni osnov u zakonu o budžetskom sistemu da u slučaju da dođe do disproprocija između onoga što je planirano i onoga što treba da se realizuje ministar za finansije može da reaguje ograničenjem potrošnje", rekao je Cvetković.

   

Dežer: Koristi od članstva u EU za građane i privreduŽelimo da Srbija do decembra dobije datum za početak pregovora za punopravno članstvo u EU, od koga će velike koristi imati građani i privreda, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Vensen Dežer.

Učestvujući na 19. Kopaonik biznis forumu, on je rekao da je dodeljivanje statusa kandidata odgovor 27 članica EU koji pokazuje da da one žele da vide Srbiju u evropskoj porodici i da zajedno sarađuju na tom putu.

Dežer je rekao da Evropska komisija u oktobru podnosi novi izveštaj i da Srbija do tada treba da ostvari napredak, dodajući da se početak pregovora može očekivati ako se reše prioriteti koji se odnose na dijalog Beograda i Prištine.

On je rekao da je Srbija, uz pomoć EU, dosta učinila na putu evropskih interacija, ali da i dalje treba da se bavimo unapređenjem vladavine prava, suzbijanjem korupcije, unapređenjem konkurentnosti i sprovođenjem strukturnih reformi.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi