emg home

RSS

Devet godina od ubistva Zorana Đinđića

12. mart 2012. | 09:01 13:42

Izvor: Beta

Danas se navršava devet godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Građani, članovi sadašnje i vlade Zorana Đinđića, njegova udovica Ružica Đinđić, predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i čelnici Demokratske stranke odali su danas počast Đinđiću na njegovom grobu u Aleji velikana na Novom groblju.

Članovi vlade Zorana Đinđića položili su venac na spomen-obležje u dvorištu Vlade, na mestu gde je Đinđić ubijen.

Majka Zorana Đinđića Mila položila je u Pančevu cveće na spomen-ploču postavljenu u centru grada u njegovu čast i prisustvovala otkrivanju table s novim imenom trga koji od danas nosi Đinđićevo ime. Vence na spomen-ploču su položile i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović i predsednica nevladine organizacije Građanska akcija Ljiljana Spasić.

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred Vlade Srbije. Bio je prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001.

Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva predsednik. Bio je, posle 1945, prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda, izabran u februaru 1997. ispred koalicije Zajedno. Na toj dužnosti je bio sedam meseci, kada je smenjen na zahtev koalicionog partnera, Srpskog pokreta obnove.

Za organizovanje ubistva, na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Crvenih beretki Milorad Ulemek, a na istu kaznu i Zvezdan Jovanović, izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik.

 

Jovanović i Korać: Država slaba da rasvetli pozadinu ubistva
Država je slaba i nespremna da potpuno rasvetli političku pozadinu ubistva Đinđića jer se boji kuda bi to moglo da odvede, izjavili su danas bliski Đinđićevi saradnici Čedomir Jovanović i Žarko Korać.

Jovanović i Korać rekli su na konferenciji za novinare da je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica morao da bude saslušan u istrazi o pobuni Crvenih beretki i istakli da se Tužilaštvo za organizovani kriminal kompromitovalo jer je prvo pozvalo Koštunicu da svedoči, pa onda odustalo zbog navodnog nedostataka dokaza.

"To najbolje govori o slabosti institucija. Bez modernizacije Srbije politička pozadina neće biti rasvetljena. Mračna Srbija nija sita i nikad neće biti sita. Pojela je naše živote i ne smemo joj dozvoliti da pojede i živote naše dece", rekao je Jovanović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Godišnjica

Ličnosti: Mirko Cvetković, Boris Tadić, Zoran Đinđić, Čedomir Jovanović, Ružica Đinđić, Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Vesna Martinović, Žarko Korać, Mila Đinđić, Ljiljana Spasić

Institucije: Demokratska stranka


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>