emg home

RSS

Vođa Obraza Mladen Obradović osuđen na 10 meseci zatvora

27. mart 2012. | 15:53

Izvor: Beta

Vođa Obraza Mladen Obradović osuđen je danas prvostepeno pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu na 10 meseci zatvora zbog širenja rasne i druge diskriminacije.Obradović (1980), student teologije, osuđen je zbog organizovanja pisanja grafita "Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti" i štampanja plakata i nalepnica koji su, kako je utvrdio sud, pozivali na mržnju i nasilje protiv gej populacije, pred otkazanu Paradu ponosa, septembra 2009. godine.

Sudija Ivana Ramić rekla je u obrazloženju presude da se jedino zatvorskom kaznom može postići svrha kažnjavanja i prevencije.

Zaprećena kazna za krivično delo širenja rasne i druge diskriminacije je od tri meseca do tri godine zatvora.

Ivana Ramić rekla je da je sud odbacio odbranu Obradovića da je slogan "Čekamo vas" zapravo poziv zabludeloj braći na pokajanje i istakla da se tim sloganom jasno zagovara diskriminacija prema gej populaciji, kao i da je slogan pretnja koja izaziva strah i osećanje ugroženosti kod gej populacije.

Obradović u brojnim javnim nastupima i izjavama u medijima nije objasnio da slogan ima i značenje poziva na pokajanje, a u tim izjavama je govorio da će organizatori Parade snositi odgovornost za sve što se dogodi i da će Obraz učiniti sve da spreči "paradu srama", rekla je Ivana Ramić.

Sudija je navela i da je Obradović izjavio da je on autor slogana "Čekamo vas" i da na suđenju nije osporavao svoje izjave u medijima.

"Sud smatra da je Obradović širio i zagovarao ideje diskriminacije zasnovane na ličnom svojstvu, odnosno seksualnoj orijentaciji, što je zabranjeno Zakonom o diskriminaciji", rekla je Ivana Ramić i podsetila da je tim zakonom zabranjen govor mržnje, a da se Ustavom Srbije garantuju sloboda veroispovesti i ljudska i manjinska prava.

Odbrana je najavila da će se žaliti na prvostepenu presudu.

Obradović je 20. aprila 2011. godine prvostepeno osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, održane 10. oktobra 2010. godine.

U neredima na beogradskim ulicama tada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

MUP Srbije je 2005. godine Obraz označio kao klerofašističku organizaciju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sudstvo, Nasilje

Ličnosti: Mladen Obradović


Unesite tekst komentara:

<<

23. april - 29. april 2012.

>>