emg home
RSS

NATO usvojio novi strateški koncept

20. novembar 2010. | 11:49 17:12

Izvor: Beta

Grad: Lisabon

NATO odlučio da redefiniše svoj strateški koncept u XXI veku da bi mogao da se uhvati u koštac s novim pretnjama, pobunjeništvom, terorizmom i balističkim raketama, rekao sinoć generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Prvog dana samita u Lisabonu, Rasmusen je istakao da usvajanje novog strateškog koncepta znači da će ta organizacija ostati delotvorna u odbrani mira i bezbednosti.

NATO se nada da će taj dokument ubediti skeptične Evropljane da će Alijansa ostati relevantna sila.

Rasmusen je naveo i da se NATO nada da će uspostaviti strateško partnerstvo s Rusijom.

 

Dogovoreno značajno smanjenje strukture

Članice NATO-a dogovorile su se na današnjem samitu da za 35 odsto smanje vojnu strukturu i broj agencija i generalnih štabova, navodi se u deklaraciji sa skupa. "Odlučili smo se za novu strukturu komande NATO-a, koja će biti efikasnija, lakša i pristupačnija", navodi se u dokumentu koji su usvojili predstavnici 28 članica.

"Nova struktura predstavlja značajno smanjenje broja generalnih štabova i za 35 odsto manje drugih mesta, odnosno oko 5.000 radnih mesta manje, možda i više, ako to bude bilo moguće", dodaje se u tekstu.

Broj generalnih štabova bio bi smanjen sa 11 na šest do sedam, izjavio je neimenovani znaničnik NATO-a i dodao da je to smanjenje zavisi od rezultata pregovora koje će voditi članice Alijanse.

Dogovoreno je da od 14 agencija ostanu tri, a od oko 400 komiteta njih 85.

 

Obama uveren da je "resetovanje" odnosa s Rusijom uspelo

Predsednik SAD Barak Obama je ocenio da je "resetovanje" odnosa s Rusijom uspelo i donelo konkretnu korist za jačanje stabilnosti i bezbednosti u Evropi.

"Rusija može da postane vojna ili ekonomska pretnja za Zapad samo ako proceni da je to u njenom interesu. Verujem, ipak, da je 'resetovanje' pokazalo da takvo ponašanje nije u njenom dugoročnom interesu. Rusiji saradnja sa Zapadom donosi korist i ostavlja daleko za sobom hladni rat", kazao je Obama za Gazetu viborču.

Obama je kao potvrdu uspeha novih odnosa SAD i Zapada s Rusijom naveo saradnju u Avganistanu, Iranu, Sudanu, ratu protiv terorizma i u borbi protiv krijumčarenja droge.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Bezbednost

Ličnosti: Barak Obama, Anders Fog Rasmusen

Institucije: NATO


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi