emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 545, 28. oktobar 2010.

Zašto hrana u Srbiji poskupljuje više nego u regionu?

Monopoli sastavljaju cenovnike

Autor: Vesna Lapčić

Cenovni šokovi koji se dešavaju samo u Srbiji posledica su monopola i visoke zaštite domaćeg tržišta carinama i prelevmanima, kažu ekonomisti. Poskupljenja su uzrokovana i lošim rodom i kretanjima na svetskim berzama

Prosečna otkupna cena litra mleka sa 3,2 odsto mlečne masti je 22 dinara.

Od te količine prerađivač može da napravi litar jogurta sa manje masnoće, a ostalu mlečnu mast da iskoristi za proizvodnju pavlake. Jogurt poznatih proizvođača košta oko 75 dinara (oni sa manje procenata mlečne masti i do 90 dinara), dok je pavlaka oko 30 dinara. Razlika od prodajne i otkupne cene ide u džepove države, prerađivača i trgovaca.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: