Zašto hrana u Srbiji poskupljuje više nego u regionu?
Monopoli sastavljaju cenovnike
Autor: Vesna Lapčić
Cenovni šokovi koji se dešavaju samo u Srbiji posledica su monopola i visoke zaštite domaćeg tržišta carinama i prelevmanima, kažu ekonomisti. Poskupljenja su uzrokovana i lošim rodom i kretanjima na svetskim berzama
Prosečna otkupna cena litra mleka sa 3,2 odsto mlečne masti je 22 dinara.
Od te količine prerađivač može da napravi litar jogurta sa manje masnoće, a ostalu mlečnu mast da iskoristi za proizvodnju pavlake. Jogurt poznatih proizvođača košta oko 75 dinara (oni sa manje procenata mlečne masti i do 90 dinara), dok je pavlaka oko 30 dinara. Razlika od prodajne i otkupne cene ide u džepove države, prerađivača i trgovaca.
Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.
Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.Objavi:
Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine
Komentari (0)
Unestite tekst komentara: