emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 579, 23. jun 2011.

Promene društvenog obrasca

Autor: Nikola Jovanović

Antikrizne mere koje su od početka krize preduzimane vode stabilizaciji prilika u Srbiji.

Krediti za povećanu likvidnost privrede, makroekonomska pomoć MMF-a, podrška domaćoj proizvodnji, relativna politička stabilnost, sve su to mere i okolnosti koje bi trebalo da uklone neposrednu opasnost od bankrota i socijalnih nemira. Međutim, postavlja se pitanje da li je pomenuto dovoljno za kvalitetni iskorak Srbije iz situacije u kojoj se nalazi i vraćanje poverenja građana u državu i sopstvenu budućnost.


Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara:

25. jun 2011. 20:14:30

| Milorad

0

Mislim da ste Vi ste jedini novinar koji je postavio pravo pitanje.
Saljem vam razmisljanje iz komsiluka na ovu temu , ako vas zanima.

Hrvatska 2020 – Jedna moguća budućnost

Mašta i znatiželja oduvijek su glavni izvori uspjeha, posebno u doba krize. To moraju biti glavni motori Hrvatske 2020. Nečim smo nezadovoljni, imamo problem pa moramo smisliti nešto bolje. Zbog toga su izumljeni kotač, plug, koplje, parni stroj, kompas, elektromotor, čip, televizor, hladnjak, kompjutor, raketa, antibiotik, nogomet, pelene, kondom i mini suknja.

Važna pretpostavka Hrvatske 2020 leži u potrebi da od birokratske snažno zaokrenemo prema poduzetničkoj kulturi. Dok je birokratska sredina reaktivna i nastoji preživjeti, poduzetnička je proaktivna i orijentirana prema razvoju. Prema načinu djelovanja i težištu pristupa poslu birokratske sredine afirmiraju poštovanje pravila i procedura. Dotle su poduzetničke sredine usmjerene napromjenu pravila i ostvarenje rezultata.

Želimo li biti okruženi inovacijama i reativnošću, valja prepoznati i uzgajati takve osobine kod sebe i svojih suradnika. Okruženje bogato kreativcima odlično je mjesto za razvoj, život i rad. Hrvatska 2020 mora se organizirati kao zemlja znanja i inovacija. Ljudi koji imaju mnogo ideja nemaju ni vremena ni potrebe da ometaju druge u provedbi njihovih ideja. Znanje, ideje i inovacije nekoć su bili lijep ukras privilegiranih. Danas kreativnost donosi bogatstvo!