emg home
RSS
Ekonom:east magazin

Ekonom:east magazin, Broj 579, 23. jun 2011.

Finansiranje lokalne samouprave

Izborne varošarije

Autor: Ivana Pavlović

Ako predlog bivšeg ministra Dinkića izmami zeleno svetlo Fiskalnog saveta i MMF-a, onda možemo još jednom da čestitamo. Na istrajnosti i dobroj ideji, ali ne u potpunosti i na onome što je ponudio i na načinu kako se zakon donosi. Uz mnogo budžetskih poklončića provinciji pred izbore i bez kredibilnog obrazloženja o tome kako misli da njegov zakon ne upokoji državnu kasu i sve nas sa njom

Kad bi sutra započela primena zakona o finansiranju lokalnih samouprava po modelu koji su nedavno predložili Ujedinjeni regioni Srbije, slika lidera te partije Mlađana Dinkića bi u mnogim gradonačelničkim kabinetima odmah uskočila u ram.

Taj zakon o kome se u danu štampanja ovog broja (21. jun) raspravlja u Skupštini, predviđa da se učešće lokalnih zajednica u porezu na zarade poveća sa 40 na 80 odsto čime bi opštine dobile dodatnih 43 milijarde dinara. Razvijeni gradovi dobili bi duplo manje novca od transfera iz republičkog budžeta (u ovoj godini ukupni transferi opštinama i gradovima iznose 31 milijardu dinara), ali bi im sledovalo duplo više od poreza na zarade. Siromašne opštine bi mogle da računaju na isti iznos transfera plus pomoć Fonda solidarnosti.


Da biste pročitali besplatan članak, dovoljno je da imate otvoren osnovni nalog na EMG

Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.

Korisničko ime: Šifra: Zapamti me

Zaboravljena šifra?


Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unestite tekst komentara: