emg home
RSS

Ministri unutrašnjih poslova regiona razgovaraju o saradnji (VIDEO)

21. april 2010. | 14:41

Izvor: Beta

Grad: Budva

 Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas na Regionalnom forumu o migracijama, azilu i izbeglicama (MARRI) u Bečićima da je Srbija "otvorena za sve oblike saradnje sa susedima"."Smatramo da se regionalna saradnja i regionalni pristup prema Evropskoj uniji (EU) pokazao kao najbolji instrument za postizanje zajedničkih ciljeva", rekao je Dačić na skupu na kojem ministri unutrašnjih poslova zemalja regiona razgovaraju o dosadašnjoj i budućoj saradnji.

Prema Dačićevim rečima, Vlada Srbije smatra da time što je posvećena regionalnoj saradnji, može "efikasnije i potpunije da ostvari nacionalne prioritete Srbije" i da "ispuni zahteve i standarde u okviru pridruživanja regiona EU".

     MUP Srbije zato prepoznaje Regionalnu inicijativu MARRI kao mesto gde se susreću zajednički interesi svih država regiona, rekao je Dačić i dodao da će Srbija u narednom periodu aktivno učestvovati u radu te inicijative po pitanjima viza, azila i migracija.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović je takođe istakao da je Crna Gora otvorena "za sve vidove" saradnje, "na svim nivoima". "Jedni bez drugih ne možemo", rekao je Brajović.

On je naveo i da je MARRI doprineo unapređenju regionalne saradnje u cilju prihvatanja međunarodnih standarda i trasirao put evropskim integracijama.

"To nam je podstrek da ostanemo na tom putu i da zajedno koračamo ka kvalitetnijem i sigurnijem životu", rekao je Brajović.

Zamenik ministra bezbednosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić je ocenio da je njegova zemlja "značajno napredovala" u procesu povratka izbeglica i raseljenih osoba, ali da još nisu nađena trajna rešenja za smeštaj prognanih.

Krešić je naveo da gotovo 125 hiljada osoba čeka da se obnove njihove kuće, kako bi mogle da se vrate.

Na skupu u hotelu Splendid u Bečićima učestvuju i ministri unutrašnjih poslova Albanije i Makedonije, kao i predstavnici Hrvatske.

Ljuljzim Baša, ministar unutrašnjih poslova Albanije, koja je na današnjoj konferenciji od Crne Gore preuzela predsedavanje MARRI-jem rekao je da je to veliki izazov za njega i za albansku vladu, prenosi se u saopštenju MUP Srbije.

"Naša država je pokazala ozbiljno angažovanje u implementaciji ciljeva MARRI-ja. Ova godina je godina važnih koraka na putu evropskih integracija. Albanija je ukinula vize svim državama iz regiona i to je stvorilo pozitivnu atmosferu za regionalnu saradnju", dodao je.

MARRI je organizacija koja se bori za izgradnju efikasnih državnih institucija koje bi bile sposobne da u potpunosti kontrolišu proces migracija u jugoistočnoj Evropi, u skladu sa standardima EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi