emg home
RSS

PRESSEK

Vordsvort: Sukob sa EU zbog Kosova nije u interesu Srbije

22. jun 2010. | 08:13

Izvor: Blic

Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je da se status Kosova neće promeniti nakon odluke Međunarondnog suda pravde i da bi insistiranje na pregovorima Srbiju odvelo u ćorsokak."Kosovska nezavisnost je činjenica, sviđalo se to nekome ili ne", rekao je Vordsvort u intervjuu za Blic odgovarajući na pitanje koliko su realna očekivanja srpskih vlasti da će se posle odluke suda u Hagu otvoriti prostor za nove pregovore.

On je rekao da nijedan od mnogih zvaničnika EU s kojima se nadavno sreo ozbiljno ne misli da će kosovske vlasti prihvatiti vraćanje srpske vlasti na Kosovo.

"Zato ne može biti novih pregovora posvecenih isključivo statusu Kosova. Status se neće promeniti, a insistiranje na pregovorima Srbiju bi odvelo u ćorsokak. Ali, može i treba da bude razgovora između Beograda i Prištine o širokom spektru pitanja", rekao je amabsador.

Vordsvort je rekao da nije uslov za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU da Beograd reši pitanje Kosova.

"Mi ne možemo da rešimo to pitanje, ali i ne tražimo od Srbije da prizna Kosovo. Medjutim, na Srbiji je da pronađe način šta će da radi s tim što se o tom pitanju ne slaže sa 22 članice EU koje su priznale Kosovo. Dalje sukobljavanje nije u interesu Srbije. Potrebno je da odlučimo kako ćemo dalje s tim što se 'slažemo da se ne slažemo'", kazao je Vordsvort.

On je dodao da EU ide "korak po korak" u procesu prikljucenja novih kandidata i posle odluke da se počne sa ratifikacijom ŠP, sledeci je odluka da se Evropskoj komisiji pošalje zahtev Srbije da dobije status kandidata, kako bi Komisija mogla da počne da priprema svoje misljenje.

Vordsvort je rekao da se očekuje da bi ministri spoljnih poslova EU o tome mogli da donesu odluku ove jeseni.

Prema njegovim rečima, više niko u EU ne dovodi u pitanje uključenje svih zemalja zapadnog Balkana, pa i Srbije i Kosova, u EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Stiven Vordsvort


Unesite tekst komentara:

22. jun 2010. 15:34:54

|

0

kosovo je srpsko,i ostace....

23. jun 2010. 08:22:36

| Ime

0

Gospodin Vordsvort bi trebao da zna da je činjenica da je Kosovo u sastavu Srbije, a to da kosovske vlasti ne žele prihvatiti vraćanje srpske vlasti na Kosovo je čista farsa, pa i srske vlasti ne žele kosovske političare na Kosovu. Znači: PREGOVARANJE, ako se traži dugoročno rešenje.

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Miladinu Kovačeviću dve godine i tri meseca zatvora

    14. sep 2010.

    Beta

  • Tigar tyers otvara 220 novih radnih mesta

    14. sep 2010.

    Pirot, Beta