emg home
RSS

Arhiva vesti

Siva ekonomija čini 30 odsto BDP-a

23. jun 2010. | 15:31

Izvor: Emg.rs

Procenjuje se da u Srbiji u sivoj ekonomiji radi oko 800.000 ljudi i da siva ekonomija čini 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), rekla je Sanja Paunović, predstavnica Saveza samostalnih sindikata Srbije na predstavljanju istraživanja „Efiksano suzbijanje sive ekonomije“.

Istraživanje je pokazalo da je većina predstavnika preduzeća (83,26 odsto) kao nelojalnu konkurenciju navela fizička lica, skoro 49 odsto pravna lica, a 38 odsto je navelo i pravna i fizička lica, rekao je na konferenciji za novinare predstavnik Unije poslodavaca Dragoljub Rajić.

U ovom istraživanju koje su sproveli Unija poslodavaca i predstavnici sindikata 52 odsto ispitanika je imalo pritužbe na to da nelegalni prodavci robu prodaju putem oglasa, dok oko 47 odsto ispitanika smatra da oni prodaju robu na pijacama, a oko 44 odsto da nelegalni prodavci robu prodaju u neprijavljenim radnjama.

Ispitanici su rekli da zbog nelojalne konkurencije godišnje gube oko 4,5 milijardi dinara, s tim što jedna trećina ispitanika nije mogla da odgovori na to pitanje, tako da se procenjuje da je štata mnogo veća.

Siva ekonomija u Srbiji se održava zbog slabog rada državnih organa, zaključak je istraživanja koje je urađeno na uzorku od 227 preduzeća, koja zapošljavaju ukupno 10.587 radnika.

Većina ispitanika smatra i da je potrebna strožija kaznena politika i zatvorske kazne, a kako je kazao Rajić, ima i onih koji podržavaju uvođenje rigidnijih mera, kao što je oduzimanje imovine poslodavcima koji rade u sivoj sferi, što je praksa u Rusiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Siva ekonomija

Ličnosti: Dragoljub Rajić, Sanja Paunović

Institucije: Savez samostalnih sindikata Srbije, Unija poslodavaca Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>