emg home
RSS

Arhiva vesti

Država sve teže finansira deficit budžeta

24. jun 2010. | 12:12

Izvor: Emg.rs

Grad: Mokra Gora

Vladimir Vučković, sa Ekonomskog instituta rekao je danas da je Narodnoj banci Srbije za ovu godinu ostalo samo 500 miliona evra za intervencije na deviznom tržištu.Vučković je istakao da je kamata na zapise Trezora sa rokom dospeća od 12 i 18 meseci na poslednjoj aukciji dostigla 11 procenata. Ta kamata je sada za tri procentna poena veća od referentne kamatne stope NBS.

Novcem, prikupljenim prodajom zapisa Trezora, finansira se budžetski deficit. "Tržište sve slabije apsorbuje državne hartije od vrednosti, uprkos rastu kamatnih stopa. To može da bude dugoročniji poremećaj", rekao je Vučković.

Pored toga, on je istakao da poslednje dve aukcije nisu bile uspešne. Država je, prema njegovim rečima, prodala tek polovinu trezorskih zapisa sa rokom dospeća od pola godine, a trećinu onih sa rokom dospeća od 18 meseci.

"To pokazuje da investitori državne hartije više ne smatraju toliko atraktivnim i s druge strane, moguće je da finansijski sektor namerno ne ulaže u njih kako bi država nastavila da povećava kamatu", objasnio je on na Letnjem Vivaldi forumu u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>