emg home
RSS

Arhiva vesti

Belgija: EU u septembru ponovo o kandidaturi Srbije

25. jun 2010. | 13:12

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Šefovi diplomatija Evropske unije će verovatno u septembru ponovo razmotriti dalje korake ka kandidaturi Srbije za članstvo u EU, izjavio je danas u Briselu belgijski ministar spoljnih poslova Stev Vanakere.


Predstavljajući program belgijskog predsedništva evropske 27-orice, Vanakere je rekao da je već polovinom juna odlučeno da se prihvati ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-Srbija.

Vanakere je objasnio da EU ni na koji način ne želi da u slučaju Beograda koči već naprotiv sledi logiku primenjenu i prema drugim zemljama koje idu ka članstvu u EU.

"Time ćemo se vrlo verovatno pozabaviti kada u septembru zajedno sa predsedavajućim Evropskog saveta Hermanom van Rompejem i ministrima spoljnih poslova EU ponovo budemo raspravljali o spoljnoj politici evropske 27-orice", kazao je on.

Na pitanje kako će belgijsko predsedništvo koje počinje 1. jula, postupiti prema odluci Međunarodnog suda pravde o legalnosti samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Vanakere je uzvratio da je to pitanje od velikog značaja.

"Mi ćemo stvoriti klimu u kojoj će kroz dogovor ministara inostranih poslova EU i visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton mnogo više biti ispoljena logika da govorimo jednim glasom nego što je to bilo u prošlosti", rekao je on.

Vanakere koji je zajedno sa premijerom Ivom Letermom predstavio program belgijskog predsedavanja EU, naglasio je da će biti umnoženi kontakti sa zemljama Zapadnog Balkana u procesu proširivanja.

Tim zemljama se pruža mogućnost ulaska u članstvo uz nužne reforme i dinamiku koju ćemo mi snažno podstaći u svojstvu predsedavajućeg, rekao je belgijski ministar.

"Moja uloga će biti da dajem predloge kao pošten posrednik koji će postavljati mostove imajući stalno na umu nužnost ostvarivanja opipljivih rezultata" u zemljama koje teže članstvu u EU, rekao je Vanakere.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: SSP, Evrointegracije

Ličnosti: Stev Vanakere

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>
  • Tadić i Dodik danas u Užicu i Višegradu

    28. avg 2010.

    Emg.rs