emg home
RSS

Arhiva vesti

U prva četiri meseca suficit u proizvodima od drveta

28. jun 2010. | 12:01

Izvor: Beta

U prva četiri meseca ove godine Srbija je u spoljnotrgovinskoj razmeni proizvoda od drveta ostvarila suficit od 19,5 miliona dolara, što je prvi put u poslednjih nekoliko godina da Srbija više izveze nego uveze, saopšteno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije.Predstavnik Privredne komore Rašo Milić je kazao da je u tom periodu ukupna spoljnotrgovinska razmena iznosila oko 90 miliona dolara.

Kako je rekao, 2009. godine je spoljnotrgovinska razmena iznosila 273 miliona dolara, ali je zabeležen deficit od 27 miliona dolara.

On je na skupu sa italijanskim privrednicima ukazao da je problem Srbije što nema dovoljno trupaca, jer oni čine svega oko 40 odsto, dok oko 60 odsto ide na ogrevno i celulozno drvo.

Problem je, kako je dodao, i loša osposobljenost kadrova nakon završenog školovanja, kao zaostala tehnologija jer su neke mašine još iz 1036. godine.

Ukazao je da je neophodno doneti Strategiju razvoja drvne industrije, kako bi se podspešio izvoz i ukidanje carina na uvoz opreme koje nema u Srbiji.

"Razvoj drvne industrije koči i nedostatak preduzetničke aktivnosti, to što država još uvek nije servis građana, i što nije završena privatizacija", kazao je Milić.

Kako je saopšteno na skupu, potrebno je unaprediti saradnju između Srbije i italijanskog regiona Udine. Drvna industrija je u tom delu Italije jedna od osnovnih privrednih grana, a posebno su poznati po dizajnu nameštaja.

U Srbiji je 2,2 miliona hektara pod šumama, što je oko 29 odsto teritorije. Kako je saopšteno u Privrednoj komori, to je nedovoljno jer ima mogućnosti da se pošumi još milion hektara.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
 • Industrijska proizvodnja u julu 5,1 odsto veća

  31. avg 2010.

  Emg.rs

 • Kongresmeni SAD istakli evidentan napredak Srbije

  31. avg 2010.

  Emg.rs

 • Presude za porodično nasilje često bez mera zaštite

  31. avg 2010.

  Beta