emg home
RSS

Vlada Japana doniraće opremu za mamografiju vrednu 5,8 miliona evra

30. jun 2010. | 15:15

Izvor: Emg.rs

Vlada Japana doniraće Srbiji 5,8 miliona evra za sprovođenje Projekta ranog otkrivanja raka dojke i unapređenje kapaciteta prevencije kojim će se za 39 zdravstvenih ustanova u Srbiji obezbediti oprema za mamografiju, saopšteno je danas na konferenciji u Vladi Srbije.Ugovor o donaciji potpisali su ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević i ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki.

Milosavljević je istakao da je sa dva mobilna mamografa u poslednjih nekoliko meseci pregledano 33.000 žena u Srbiji te da je raniji godišnji prosek iznosio 25.000 pregleda. Nova oprema omogućiće
bolju prevenciju ove opake bolesti sa visokom stopom učestalosti.

„U toku 2011. će čitava edukacija, pripreme i instaliranje opreme biti završeno. Ovo je jedan od retkih primera dobrog partnerskog projekta“, najavio je minstar.

Tošio Cunozaki rekao je da je cilj projekta da se smanji broj žena obolelih od raka dojke, ali i doprinese povećanju broja žena kojima će biti pružena mogućnost za otkrivanje raka u ranom stadijumu.

„Razvoj medicinskog sektora je neophodan za svakodnevni život građana. Vlada Japana je za razvoj ovog sektora izdvojila oko 22 miliona evra“, istakao je Cunozaki.

Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji veći je od 200 miliona evra.

Rak je drugi uzročnik smrti u Srbiji sa učešćem od 19,9 odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi