emg home
RSS

Polovina građana Srbije Internet koristi svakodnevno

01. jul 2010. | 12:36

Izvor: Emg.rs

Polovina građana Srbije starijih od 12 godina ima Internet kod kuće i koristi ga svakodnevno, rezultat je istraživanja koje je objavila kompanija Ipsos Strategic Marketing.

Kako je na konferenciji za novinare istakla Jasna Milošević iz te kompanije za istraživanje tržišta, od 51 odsto redovnih korisnika Interneta, najveći deo njih, 90 odsto, Internet koristi za pretraživanje informacija, odnosno surfovanje. Na listi navika korisnika Interneta sa 77 odsto slede informisanje putem Interneta, 71 odsto slanje e-mail pošte, 62 odsto skidanje muzike i filmova, a 57 odsto ima naviku da redovno posećuje socijalne mreže na Internetu.

"Fejsbuk je najpopularnija socijalna mreža. Od korisnika Interneta, njih 50 odsto ima otvoren profil, 76 odsto među mladima", rekla je ona.

Ona je dodala da mladi Internet najčešće koriste u poslepodnevnim časovima, posle 17.00.

Telefonska anketa kojom je ispitano više od 2.000 građana Srbije pokazala je i da je televizija ostala dominantan izvor informisanja, za njih 77 odsto. Prema rečima Jasne Milošević, udeo Interneta u tome raste, pa već iznosi 13 odsto, dnevne novine su manje zastupljene, sedam odsto, dok je učešće radija dva odsto.

Istraživanje je pokazalo da 68 odsto građana Srbije između 12 i 29 godina koristi Inetrnet svaki dan dok je na niovu cele populacije taj postotak 36.

Kada je reč o socijalnim mrežama, pre svega Fejsbuk, tinejdžeri imaju 500 do 800 prijatelja i skloni su prihvatanju onih koje ne poznaju, dok stariji za prijatelje na toj socijalnoj mreži prihvataju samo ljude koje poznaju iz realnog života.

Takođe, rezultati su pokazali i da je za mlade život bez mobilnog telefona i Interneta nezamisliv.

Istraživanje je pokrenuto u februaru i trajalo je do prošle nedelje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Internet, Mediji

Ličnosti: Jasna Milošević

Kompanije: Ipsos Strategic Marketing


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Tigar tyers otvara 220 novih radnih mesta

    14. sep 2010.

    Pirot, Beta

Povezani naslovi