emg home
RSS

Marković: Nema saglasnosti za reformu političkog sistema

06. jul 2010. | 09:21 14:20

Izvor: Blic, Beta

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio da u Vladi nema saglasnosti za reformu političkog sistema i smanjenje moći stranaka.

"Pokrenuli smo inicijativu i predložili četiri zakona, koji imaju isti cilj, a to je reforma našeg političkog sistema uz smanjenje moći partija", rekao je Marković za Blic. On je objasnio da su zakoni o lokalnim izborima i o državnoj izbornoj komisiji na čekanju već više od godinu dana.

"Imajući u vidu da ni ta dva zakona još nemaju političku saglasnost u vladajućoj koaliciji, besmisleno je ulaziti u izradu zakona koji će tražiti još veće odricanje političkih partija", rekao je Marković.

   

DS: Politička reforma će biti sprovedena

Šefica Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je danas da će reforma političkog sistema u Srbiji biti sprovedena, a da od političke saglasnosti koalicionih partnera u Vladi zavisi kojom će brzinom to ići.

"Pretpostavljam da većim strankama u suštini ne predstavlja problem reforma sistema. Moguće da manje stranke imaju problem da se sagledaju u takvom izbornom sistemu", rekla je Nada Kolundžija komentarišući izjavu Markovića.

Upitana da precizira koje partije koče reformu političkog sistema, Nada Kolundžija je rekla da je to teško proceniti i davati paušalne procene.

Ona je navela da su velike partije te koje ne bi imale problem s reformom jer one u jednom i u drugom sistemu nalaze mesto i imaju politički prostor.

"Demokratska stranka jeste za reformu političkog sistema i za to da se političke partije i same reformišu. Ono što je takođe važno jeste da možete da menjate politički sistem ako obezbedite parlamentarnu većinu koja može da podrži zakone kojima se reformiše sistem", kazala je ona.

Ona je podsetila da su tekstovi zakona o lokalnim izborima i o državnoj izbornoj komisiji još u Vladi i da je Marković vodeći razgovore u Vladi došao do zaključka da za zakone koje je pripremio još nije postignuta politička saglasnost. "Nemam informaciju da je vođena neka druga vrsta razgovora o tim pitanjima", dodala je ona.

Prema njenim rečima, vremenom će doći do toga da se izbori dobijaju kvalitetom ljudi, a ne demagogijama i nekakvom popularnošću lidera i pojedinca.

   

Senić: Potrebno vraćanje uloge Parlamenta

Funkcioner G17 plus i poslanik te stranke u Skupštini Srbije Vlajko Senić izjavio je danas da se ta stranka zalaže za reformu političkog sistema koja podrazumeva vraćanje dostojanstva i ugleda Parlamentu.

"Ograničavanje moći političkih stranaka je proces paralelan jačanju moći Parlamenta, čiji je uticaj u današnjoj Srbiji simboličan", rekao je Senić.

Govoreći o reformi političkog sistema, Senić je ocenio da je vlasništvo nad mandatima najosetljivije pitanje, ali da sve političke stranke imaju potpisane takve ugovore.

"Mislim da će vladajuća koalicija naći rešenje oko uspostavljanja kompromisa između proporcionalnog izbornog sistema i potrebe da se relaksira pitanje vlasništva nad mandatima", rekao je Senić.

On je rekao da Skupština još nije raspravljala o zakonima o lokalnom izbornom sistemu i o državnoj izbornoj komisiji jer ti predlozi još nisu došli na dnevni red.

   

Stanković: Male partije koče reformu političkog sistema

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da su male partije u vladajućoj koaliciji verovatno te koje koče reformu političkog sistema u Srbiji. "Ako bi se dogodila reforma političkog sistema, onda mislim da bi te male partije ušle u preveliku zonu neizvesnosti kada je reč o njihovoj budućnosti", rekao je Stanković.

On je ocenio da konfuzna politička situacija navodi velike partije da ne ubrzavaju proces reforme jer ne mogu da osvoje apsolutnu pobedu na izborima, pa im uvek treba neka mala stranka da bi formirale vladu.

Promena političkog sisrema, kako tvrdi, išla bi u tom smeru da se politička scena smanji i da se kristališu ideološka opredeljenja.

Stanković je ocenio da u tom smislu malim partijama ne odgovaraju reforme i da je njihovo odlaganje cena opstanka vladajuće koalicije.

On je kazao i da je problem to što Srpska napredna stranka kao velika partija sada nema dovoljno poslanika u Parlamentu da bi s Demokratskom strankom radila na takvoj reformi.

Stanković je istakao da je reforma političkog sistema neophodna jer se u aktuelnom sistemu stalno dešava da se sklapaju politički dilovi od danas do sutra i neprincipijelne koalicije, te da postoji nejasna demarkaciona linija ko je opozicija, a ko vlast.    

 

LSV: Nije bilo razgovora o reformi političkog sistema

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas da u vladajućoj koaliciji nije bilo otvorenih i zvaničnih razgovora o reformi političkog sistema i da LSV sigurno nije među strankama koje koče takvu reformu. 

Ona je rekla da je javna tajna da se Socijalistička partija Srbije i G17 plus protive ukidanju blanko-ostavki koje strankama daju veće nivoe moći.

"Javna tajna je i da SPS stoji na putu usvajanju novog zakona o lokalnim izborima. To su sve neformalne informacije pošto zvaničnih razgovora nije bilo", kazala je Aleksandra Jerkov.

Ona je dodala da LSV niko nije kontaktirao povodom reforme političkog sistema o kojoj je govorio Marković. "Mi bismo sigurno takvu reformu podržali", poručila je ona. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Milosavljević: Privatni doktori ce uskoro otvarati bolovanja

    9. sep 2010.

    Beta