emg home
RSS

Svedok: Nema dokaza o umešanosti Ganića u napad

08. jul 2010. | 11:55

Izvor: BBC

Grad: London

Pred sudom u Londonu danas se nastavlja unakrsno ispitivanje bivšeg međunarodnog tužioca u Sarajevu Filipa Olkoka, koji je na početku rekao da bivši član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić nije odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992, javlja BBC.

Olkok, koji je svedok Ganićeve odbrane na glavnom pretresu po zahtevu Srbije za izručenje Ganića, kog Beograd tereti za ratne zločine, juče je počeo da daje iskaz pred sudom.

Donedavni međunarodni tužilac u BiH je rekao da je na početku rata u Sarajevu delovalo više muslimanskih naoružanih grupa i da je teško zamisliti da je nad njima postojala jedinstvena komanda. On je kazao da je nemoguće utvrditi koja je grupa otvorila vatru na vojna ambulantna kola, vojnu bolnicu i na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992.

Ako nisu poznati napadači, onda nema ni dokaza da ih je kontrolisao Ganić, rekao je Olkok i dodao da je u istrazi nepobitno ustanovio da nije istinita tvrdnja srpskog tužilaštva da je Ganić učestvovao u dogovaranju o povlačenju kolone JNA koja će biti napadnuta.

Jedan od advokata odbrane Stiven Džentl je ocenio da je Olkok dao iskaz koji će u velikoj meri doprineti utvrđivanju istine. "On je nezavisni stručnjak na koga se mi oslanjamo. Jasno je rekao da je sproveo vrlo detaljnu istragu i došao do zaključka da nema dokaza protiv Ganića", rekao je Džentl.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Milan Petrović je, međutim, za BBC rekao da dokazi ukazuju na suprotan zaključak i da će se to pokazati tokom svedočenja koja slede.

BBC navodi da se svedok odbrane suočio s prilično oštrim unakrsnim ispitivanjem britanskog tužioca Džejmsa Luisa koji zastupa Srbiju. Luis je iz dokaznog materijala koji mu je prosleđen iz Beograda pročitao izjave komandanata muslimanskih snaga iz tog vremena koji govore da slušaju Ganićeva naređenja budući da je predsednik Predsedništva Alija Izetbegović najpre bio odsutan, a potom ga je u nekoj vrsti pritvora držala JNA.

Olkok je priznao da se na te izjave može gledati kao na pokazatelj da je Ganić imao kontrolu, ali da on u istrazi koju je vodio nije došao do takvog zaključka.

Upitan zašto tokom istrage nije saslušao Ganića, svedok je odgovorio da nije procenio da je to potrebno.

Tokom svedočenja Filipa Olkoka je utvrđeno da je, dok je vodio istragu, razgovarao sa ista dva zaštićena svedoka koji su tužiocima iz Beograda dali iskaze tereteći Ganića. Za razliku od srpskog tužilaštva, dodaje BBC, Olkok smatra da ta dva svedoka nisu kredibilna. Jednog je opisao kao sitnog kriminalca, a drugog kao nedovoljno upućenog pripadnika jedne od muslimanskih naoružanih grupa sa početka rata.

Svedok odbrane je izjavio da Ganiću u Srbiji ne bi moglo da bude organizovano pošteno suđenje što, kako dodaje BBC, Milan Petrović iz srpskog tužilaštva odlučno odbacuje.

Pretres će trajati do srede, 14. jula. Prvostepena presuda, na koju postoji mogućnost žalbe, očekuje se nedelju ili dve nakon toga, piše BBC.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>