emg home
RSS

MUP razmatra mogućnost povećanja kontigenta na Haitiju (VIDEO)

09. jul 2010. | 16:08

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da policija razmatra mogućnost da, umesto sadašnjih pet, pošalje između 20 i 25 pripadnika Žandarmerije u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija na Haitiju.Na svečanosti povodom smene kontigenta MUP-a Srbije u mirovnoj misiji u toj zemlji, Dačić je rekao da bi pripadnici Žandarmerije učestvovali u sastavu italijanskog kontigenta na Haitiju, a da će biti razmotrena i opcija da se u perspektivi pošalje i samostalni kontigent, u rangu čete od oko 120 ljudi.

Dačić je rekao da MUP Srbije želi da učestvuje i u misijama Evropske unije, ali da je za to potrebno prethodno potpisati sporazum sa Evropskom komisijom. Ministar je podsetio da se srpski policajci nalaze i u mirovnim misijama u Liberiji i u Obali Slonovače.

     On je dodao da to nisu borbene već policijske misije, zbog čega, za razliku od Vojske Srbije, pripadnici MUP-a ne moraju da dobiju mandat od Skupštine Srbije za učešće u misijama. Ministar je posebno naglasio da je učešće u tim misijama potpuno dobrovoljno i da traje godinu dana.

U obraćanju petočlanoj grupi pripadnika MUP-a koji su se vratili sa Haitija, Dačić je rekao da su radili veoma dobro u veoma teškim uslovima nakon razornog zemljotresa u toj zemlji i da su svojim ponašanjem podigli ugled ministarstva ali i čitave države.

Dačić je poželeo sreću i grupi od pet pripadnika policije koji 12. jula idu na Haiti na godinu dana i izrazio uverenje da će biti jednako dobri u svom poslu kao i njihovi prethodnici.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Policija

Ličnosti: Ivica Dačić

Institucije: UN, MUP Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi