emg home
RSS

Tadić i Zatlers za unapređenje bilateralnih odnosa (VIDEO)

13. jul 2010. | 10:40 13:52

Izvor: Beta

Predsednici Srbije i Letonije Boris Tadić i Valdis Zatlers, založili su se danas u Beogradu za unapređenje odnosa dve zemlje, posebno u oblasti privrede."Ratifikovaćemo SSP, jer mislimo da ceo balkanski region treba da bude u Evropi. Ne vidimo drugu alternativu ovome, jer se radi o održivosti kako bezbednosti, tako i ekonomskog rasta regiona i cele Evrope", rekao je Zatlers.

On je ponudio pomoć Letonije u evrointegracijama Srbije, posebno savetima kako izbeći greške na putu k EU.

Predsednik Srbije je rekao da se balkanske i baltičke zemlje suočavaju sa velikim izazovima ekonomske krize. 

     "Razmere ove krize su na dramatičan način pogodile čitav evropski kontinet i svet", rekao je Tadić i ocenio da se moraju obezbediti mehanizmi za njeno sprečavanje u budućnosti i za sigurniju ekonomiju.

Tadić je rekao da obe zemlje ulažu napore za rešavanje svojih ekonomskih problama i dodao da su današnji razgovori prilika za razmenu informacija i iskustava u suočavanju s krizom.

"Tokom našeg razgovora još jednom smo otvorili perspektive ekonomske saradnje", rekao je Tadić i dodao da pored predsednika Letonije danas u Srbiji boravi i poslovna delegacija iz te zemlje koja će sa kolegama razmotriti mogućnosti ekonomske saradnje i potencijalnih investicija.

Navodeći da je predsednik Letonije u Beograd došao iz Rige direknim letom kompanije Baltik er, Tadić je rekao da otvaranje direktne linije treba da omogući saradnju građana dve zemlje, što će "na kraju rezultirati boljom ekonomskom saradnjom".

Zatlers je izrazio nadu da će prilikom dogovorene posete Tadića Letoniji ti privredni kontakti biti znantno širi.

     


"U trenutnoj privrednoj situaciji u svetu, međunarodni ekonomski odnosi su jako važni. Period posle krize je jako važan da bi se izgradili novi privredni i ekonomski odnosi. Današnji poslovni forum je tek početak, prvi sastanak poslovnih ljudi Letonije i Srbije", rekao je on.

Zalters je rekao da su diplomatski odnosi Letonije i Srbije uspostavljeni 1926, ali da je njegova poseta prva poseta letonskog predsednika Srbiji i ocenio da je to prekretnica u odnosima dve zemlje. "Položaji Srbije i Letonije imaju dosta prednosti i opravdavaju blisku ekonomsku saradnju dve zemlje", dodao je on.

Tadić je kazao da će se nastaviti saradnja dve zemlje u svim dimenzijama. "Važno je da se naše zemlje i naši narodi povežu", rekao je predsednik Srbije. 

   

Cvetković: Ekonomska saradnja s Letonijom ispod potencijala

 

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u razgovoru s predsednikom Letonije Valdisom Zatlersom da je ekonomska saradnja daleko manja od mogućnosti, saopštila je Vlada Srbije.

"Smatram da će Vaša današnja poseta Srbiji dati impuls razvoju privredne saradnje koja ima poseban značaj u uslovima globalne ekonomske krize koja je u poslednje dve godine pogodila obe zemlje", rekao je Cvetković u razgovoru s predsednikom Letonije.

Cvetković je zahvalio na podršsci Letonije u procesu evropske integracije Srbije i izrazio očekivanje da će dve zemlje unaprediti saradnju u svim oblastima, a posebno u privredi.

Postojeći nivo ekonomske saradnje je daleko ispod potencijala koji imaju dve zemlje, kako u domenu spoljnotrgovinske razmene, tako i u domenu investicija.

Na sastanku je konstatovano da će uspostavljanje redovne avio-linije Beograd-Riga dodatno olakšati saradnju privrednika dve zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

Zatlers će se u Beogradu sastati i sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem i sa predsednicom skupštine Slavicom Đukić-Dejanović.

Letonski predsednik i srpski premijer otvoriće popodne u Privrednoj komori poslovni forum, na kojem će učestvovati privrednici dve zemlje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Bilateralni odnosi

Ličnosti: Mirko Cvetković, Boris Tadić, Slavica Đukić Dejanović, Valdis Zatlers

Institucije: Privredna komora Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta

Povezani naslovi