emg home
RSS

Jovanović: Do kraja godine oporavak tržišta rada u Srbiji

18. jul 2010. | 11:52

Izvor: Beta

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Dejan Jovanović ocenio je da do kraja 2010. godine očekuje blago poboljšanje stanja na tržištu rada i smanjenje broja nezaposlenih.

"Očekujem su da će kroz sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, poboljšanje ekonomske situacije i kroz povećanje investicije lagano dolaziti do poboljšanja stanja na tržištu rada do kraja 2010. godine", rekao je Jovanović agenciji Beta.

Jovanović je rekao da su iako su već uočljivi pozitivni makroekonomski pokazatelji, kao što je rast BDP, pomak u oblasti zapošljavanja malo kasni.

"Mi nismo u toj meri osetili problem rasta nezaposlenosti kao druga države, koje su imale jače efekte krize, ali je taj problem bio prisutan i u Srbiji", rekao je Jovanović i dodao da će prvi cilj u narednom periodu će biti kreiranje novih radnih mesta.

Jovanović je naveo da se trenutno na evidenciji NSZ nalazi oko 746.000 nezaposlenih i dodao da je za tri meseca broj nezaposlenih smanjen za 30.000.

Kako je objasnio, ne traže svi sa evidencije posao i anketa o radnoj snazi precizira da je broj onih koji žele da se zaposle 573.000.

Jovanović je rekao da među nezaposlenima oko 30 odsto nema završenu ni srednju školu, a dosta je i mlađih od 30 godina i to oko 200.000, zbog čega je i NSZ pokrenula projekat Prva šansa.

"Od početka godine preko NSZ se zaposlilo oko 80.000 ljudi, zbog sprovođenja aktivnih mera zapošljavanja, posredovanja NSZ i na druge načine", rekao je Jovanović.

On je rekao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji, prema anketi o radnoj snazi, 19,2 odsto, dodajući da se Srbija nalazi u nešto boljoj situaciji od Makedonije i Bosne i Hercegovine i malo slabijoj od Hrvatske.

Prema rečima Jovanovića, u narednom periodu očekuje se povećanje broja zaposlenih i opadanje stope nezaposlenosti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Nezaposlenost, Tržište rada

Ličnosti: Dejan Jovanović


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi