emg home
RSS

Tadić i Josipović za rešavanje problema

18. jul 2010. | 13:13 19:33

Grad: Beta

Predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić založili su se danas u Beogradu za unapređenje saradnje dve zemlje i rešavanje otvorenih pitanja.

Na konferenciji za novinare posle razgovora, Tadić i Josipović izrazili su uzajamnu podršku u procesu evropskih integracija.

Kao otvorena pitanja koja treba resiti dvojica predsednika su pobrojali pitanja povratnika u Hrvatsku, pitanje granice, pitanje nestalih, pitanje manjina i zaštite njihovih prava.

Povodom tužbe i kontratužbe za genocid, podnetih pred Međunaordnim sudom pravde, Tadić je rekao da bi bilo dobro da se problem reši vansudskim poravnanjem, dok je Josipović naveo da su tužbe podnete zbogrešavanja određenih problema i ako se oni mogu rešiti van suda - "tim bolje".

Tadić i Josipović, koji su se sastali više puta od inauguracije hrvatskog predsednika početkom godine, složili su se da odnosi dve zemlje, uprkos "oscilacijama" iz devedesetih godina, idu uzlaznom
putanjom.

"Srbija želi najbolje moguće odnose sa svojom susednom državom Hrvatskom", rekao je Tadić i ocenio da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti privede, ekonomije, kulture, bezbednosti i sporta.

Tadić je ocenio da je izuzetno važno ostvariti "atmosferu prijateljstva" između dve zemlje a da je za to potrebno procesuirati optužene za ratne zločine.

On je rekao da je spreman da sa Josipovićem dođe u Vukovar, kao i na sva ostala mesta stradanja u prethodnim ratovima, i pozdravio napore Josipovića u težnji ka pomirenju naroda u regionu.

"Ne treba niko da me zove u Vukovar. Naravno da ću doći u Vukovar", rekao je Tadić i dodao da će "odabrati pravi trenutak" za tu posetu.

Josipović je rekao da je istorija dve zemlje bila "teška" ali da su Srbija i Hrvatska našle pravi put za rešavanje problema i uspostavljanje dobrih odnosa na putu ka članstvu u EU.

"Između naših zemalja postoje otvorena pitanja i važno je da se s njima suočimo, da ih počnemo rešavati. Mnoga od njih su u jednoj meri i rešena, a neka čekaju odlučnu i brzu akciju, jer mislim da je konačno došlo vreme da uglavnom sva pitanja sporne prirode, ostavimo istoriji", rekao je Josipović.

Josipović je rekao da su se saglasili da je potrebno da dve zemlje otvore svoja tržišta za investicije i dodao da je u brojnim susretima sa hrvatskim privrednicima stekao utisak da postoji interesovanje za ulaganje u Srbiju.

Hrvatski predsednik je rekao da su otvorena vrata svima koji žele da se vrate u tu zemlju, ali da povratak mora biti održiv, odnosno da se povratnicima reši pitanje stanovanja i zaposlenja. Dodao je da će Hrvatska spremna da intenzivira programe za povratnike.

Josipović i Tadić su se složili da je potrebno da se nastavi uključivanje predstavnika srpske i hrvatske manjine u politički život zemalja u kojima žive.

Dva predsednika su podržali teritorijalnu celovitost Bosne Hercegovine i saglasili se da sva sporna pitanja u toj zemlji treba da budu rešena dogovorom dva entiteta i tri naroda koji tamo žive.

 

Josipović: Hrvatska nema ambicija da bude posrednik

Ivo Josipović izrazio je danas nadu da će predstavnici Srbije i Kosova u saradnji sa međunarodnom zajednicom uspeti da nađu rešenje za probleme koji postoje i poručio da se Hrvatska u to neće mešati.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Josipović je rekao da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova i da nema ambicije da posreduje u rešavanju tog pitanja.

Dodao je da je pre savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) prerano govoriti o tome kako će se Hrvatska odnositi prema eventualnim inicijativama Srbije u Ujedinjenim nacijama (UN).

On je međutim dodao da će Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske pažljivo pratiti razvoj događaja na tu temu.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Kosovo za Srbiju ostaje južna pokrajina koja nije i nikada neće biti članica UN.

Tadić je dodao da se Srbija zalaže za dogovor i kompromis po pitanju rešavanja statusa Kosova, ali da "dogovor nije moguć ukoliko jedna strana sve dobija, a druga sve izgubi".

On je rekao da Srbija ni pod kojim uslovima, niti ucenama neće prihvatiti da direktno, ili indirektno prizna nezavisnost pokrajine, a da će posle savetodavnog mišljenja MSP-a pred međunarodnim forumima inicirati nastavak razgovora o tom pitanju.

Od zemalja u regionu Srbija očekuje uzdržanost, kao i podršku za stav da se rešenje za problem Kosova nađe kroz dogovor i kompromis, rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da Srbija očekuje od zemalja u regionu da ne podrže nijedan akt etnički motivisane secesije, kao što Srbija podržava teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine i postojanje dva entiteta unutar te države.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović počeo je danas prvu zvaničnu posetu Srbiji tokom koje bi s najvišim
srpskim zvaničnicima trebalo da razgovara o otvorenim pitanjima između dve zemlje.

DSHV proslavio 20 godina u društvu Tadiča i Josipovića

Boris Tadić izjavio je danas u Subotici na proslavi 20 godina od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) da će uvek biti saveznik u borbi za interese, identitet, očuvanje kulture i posebnosti hrvatskog naroda u Srbiji i Vojvodini.

Tadić i hrvatski predsednik Ivo Josipović prisustvovali su proslavi 20 godina od osnivanja vodće stranke Hrvata u Srbiji.

Centralno mesto politike koju Srbija vodi jeste da svaki građanin ima pravo na vlastiti identitet i kulturu i da niko ne može da mu dovodi u pitanje nijednu sekvencu toga, rekao je Tadić.

Kako je naglasio, za Srbiju su posebno važni odnosi sa susednim državama, a odnosi između Srbije i Hrvatske su od suštinske vaznosti za stabilnost čitave Jugoistočne Evrope.

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija podržava što bržu integraciju Hrvatske u EU i zahvalio se Hrvatskoj za podršku koja pruža Srbiji na tom putu.

"Svi smo zaslužili, na kraju, da živimo pod suverenim evropskim krovom, ponovo zajedno, sa svojom kulturom i identitetom, ali svojim ekonomskim interesom", naveo je Tadić.

Predsednik Hrvatske Ivo Jospović ocenio je da su "dve zemlje na dobrom putu da reše probleme". Kako je kazao, još nisu rešeni svi problemi iz prošlosti, ali za njih "nisu krive današnje politike i današnje vlade".

"Nema više razloga za gledanje u prošlost", naveo je Josipović. "Hrvatska je na pravcu za Evrpsku unije i to je naš najveći cilj, ali isto tako je naš stratšski interes da se sve zemlje Jugoistočne Evrope što pre tu nađu i mi ćemo svim sredstvima pomoći taj proces", kazao je predsednik Hrvatske.

Josipović se zahvalio DSHV-u na značajnom doprinosu u očuvanju hrvatskog identiteta u Srbiji i kazao da Hrvati u Vojvodini u budućnosti mogu očekivati pomoć obe države.

"Biti Hrvat u Vojvodini nekada nije bilo lako, ali opstanak i uloga Hrvata u Srbiji je nesporna", naglasio je on.

Hrvatski predsednik je posle govora, silazeći sa bine, promašio stepenik, okliznuo se, pao i povredio ruku.

Predsedik Petar Kuntić podsetio je na vreme kada je pre dvadeset godina osnovana stranka kao organizacija u kojoj su se se oblikovali, izražavali i zastupali kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini.

Kuntić je govorio i o teškim vremenima građanskog rata u Hrvatskoj kada je deo članstva, kao i deo hrvatskoh življa u Srbiji "bio objekat motivisanog političkog nasilja".

"Veliki broj Hrvata mora se prinudnim putem iseliti. Zbog ratnog delovanja tadašnje JNA u Hrvatskoj za Hrvate u Srbiji nastalo je teško vreme za koje bismo voleli da se nikada ne ponovi", kazao je Kuntić.

Prema njegovim rečima, i u današnje vreme ima problema, posebno kada je reč o školovanju na maternjem jeziku, kulturi i informisanju zbog čega im je potrebna puno veća pomoć vodećeg koalicionog partnera (Demokratske stranke predsednika Tadića) i matične domovine.

Proslavi DSHV u Hali sportova u Subotnici prisustvovalo je oko 2000 zvanica, a među gostima su bili ministri Oliver Dulić i Svetozar Čiplić, predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić, poslanici, kao i ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak i Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević.

 

Josipović će se sutra sastati sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Kako je najavljeno iz Josipovićevog i Tadićevog kabineta, dvojica predsednika će u ponedeljak razgovarati sa porodicama izbeglica, koje se vraćaju u Hrvatsku.

Josipović će se sastati i sa predstavnicima više nevladinih organizacija iz Srbije koje se bave humanitarnim pravom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Bilateralna saradnja

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Bojan Pajtić, Boris Tadić, Oliver Dulić, Svetozar Čiplić, Željko Kuprešak, Ivo Josipović, Stanimir Vukićević, Petar Kuntić

Institucije: Ujedinjene nacije, Međunarodni sud pravde


Unesite tekst komentara: