emg home
RSS

Vlada: Nastavak odbrane stavova u UN (VIDEO)

23. jul 2010. | 09:51 18:16

Izvor: Emg.rs

Vlada Srbije ocenila je da Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je premijer Mirko Cvetković. Potpredsednik Vlade Ivica Dačić istakao je da je vreme da se međunarodna zajednica izjasni šta konkretno želi od Srbije.

Vlada je usvojila izveštaj pravnog tima koji je zaključio da Međunarodni sud pravde nije legalizovao etnički motivisanu secesiju Kosova.

Cvetković je rekao da Vlada ostaje privržena očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, uz upotrebu svih diplomatskih i pravnih sredstava. Premijer je najavio da će Srbija nastaviti da svoje stavove brani u debati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Republika Srbija će podneti odgovarajuću rezoluciju sa ciljem da se problem Kosova i Metohije reši na obostrano prihvatljiv način, putem pregovora", kazao je Cvetković.


Cvetković je dodao da je Vlada potvrdila sve ranije odluke državne politike zasnovane na odlukama parlamenta.

Vlada će parlamentu predložiti usvajanje političkog akta za koji veruje da će obezbediti jedinstvo svih političkih aktera na očuvanju države, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija nema nameru da se sukobljava ni sa kim i nastojaće da dijalogom reši pitanje Kosova i Metohije.

                     

Šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je da će Srbija narednih nedelja nastaviti diplomatsku aktivnost
radi odbrane svojih stavova na sednici Generalne skupštine UN.

Jeremić je rekao da je jučerašnjom odlukom MSP-a pitanje secesije ostavljeno široko otvoreno na tumačenje secesionističkim pokretima šitom sveta i ono mora se zatvori diskusijom u Generalnoj skupštini UN, što je u interesu ne samo Srbije već i velikog broja zemalja širom sveta.

„Nadamo se da će zaključak te sednice biti da secesija kosovskih Albanaca nije donela državnost tzv. Republici Kosovo, te da se do održivog rešenja za budući status Kosova može doći isključivo putem mirnih pregovora“, zaključio je on.

Jeremić je takođe rekao da ne smatra odluku suda u Hagu ličnim neuspehom.

     


"Ako bi većina u Generalnoj skupštini UN podržala Kosovo onda bismo nakon toga živeli u drugačijem svetu nego što je danas, a ja ne verujem da će se to desiti", rekao je Jeremić.

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi nakon odluke Međunarodnog suda pravde Srbija trebalo da zatraži od međunarodne zajednice da se “izjasni šta želi” od Srbije, i zapitao čega još treba da se odrekne de bi li bila priznata.

On je dodao da mišljenje MSP-a nije pravna već politička odluka.

"Varaju se oni koji misle da su rešili problem ako zatvore knjigu koja se zove Kosovo. Varaju se oni koji misle da rešenje može da se postigne a da ono nije pravedno", rekao je Dačić, navodeći da se samo pravednim rešenjem može obezbediti trajni mir na Balkanu.

Dačić je podsetio da je Srbija kada je reč o Kosovu ponudila vojno, političko i pravno rešenje, da su ovo pitanje pokušali da reše i Slobodan Milošević i “demokratski” izabrana vlast, da Evropa u ovom trenutku u Srbiji ima sigurnog i pouzdanog partnera, čak u mnogo većoj meri nego što je to slučaj sa nekim zemljama koje su članice Unije.

     


Dačić je ocenio da je stanje bezbednosti na jugu Srbije stabilno i da su policija i vojska sposobne da reaguju na svaku provokaciju koja bi ugrozila teritorijalni integritet zemlje.

Sednici Vlade prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
 • Tadić najavio skori početak razgovora Beograda i Prištine

  23. sep 2010.

  Njujork, Fonet

 • Ljajić i Dinčer: Dobar razvoj odnosa Beograda i Ankare

  23. sep 2010.

  Beta

 • Nikolić: Nema koalicije SNS i DSS (VIDEO)

  23. sep 2010.

  Beta