emg home
RSS

Batić amandmanom predlaže ostanak na više funkcija

20. jul 2010. | 12:03 12:21

Izvor: Beta

Samostalni poslanik u Skupštini Srbije Vladan Batić podneo je amandman na predložene izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije kojim se ipak omogućava da funkcioner, zatečen na više funkcija 1. januara, nastavi da ih obavlja ukoliko je 1. januara bio odbornik, vojvođanski poslanik ili narodni poslanik.Batić je amandmanom predložio da "funkcioner može da nastavi obavljanje jedne javne funkcije, a uz nju i javne funkcije na koje je izabran neposredno od građana, kao i javne funkcije koju je zakonom i drugim propisom obavezan da vrši".

Srpska napredna stranka takođe je podnela amandman na prelaznu odredbu po kome funkcioner može da nastavi da obavlja samo jednu funkciju i drugu funkciju koja je sa tom povezana, ako je na osnovnu zakona obavezan da je obavlja kao povezanu funkciju, "kao i funkciju na koju je izabran neposredno od građana".

Ostanak zatečenih funkcionera na više funkcija do isteka mandata, kao i mogućnost da funkcioner bude na više funkcija ako je direktno izabran ili izabran od direktno izabranih predstavnika, predlagala je amandmanima Jedinstvena Srbija.

Posle reakcije medija i javnosti Jedinstvena Srbija je povukla amandmane, lider stranke Dragan Marković, koji je poslanik i gradonačelnik, izjavio je da je amandmane pisao neko iz vladajuće koalicije, a lider socijalista Ivica Dačić izrazio je uverenje da je podnošenje amandmana bilo dogovoreno unutar koalicije.

Ministarka pravde juče je, obrazložući zakon, saopštila da neće prihvatiti amandmane kojima se menja suština izmena dogovorenih u radnoj grupi tog ministarstva i Agencije za borbu protiv korupcije.

Prema predlogu Vladana Batića, samostalnog poslanika koji podržava vladajuću koaliciju, odnosno Demokratsku stranku, ne menjaju se prva dva stava nove prelazne odredbe.

To znači da je funkcioner koji je vršio više javnih funkcija na dan 1. januara 2010, a nije se do 1. aprila opredelio koju će javnu funkciju nastaviti da obavlja, dužan da najkasnije do 1. septembra 2010. obavesti Agenciju koje sve funkcije obavlja. 

Nakon utvrđivanja da li postoji sukob interesa, Agencija određuje rok, ne duži od 30 dana, u kojem je funkcioner dužan da prestane sa vršenjem naspojivih funkcija, navodi se u amandmanu.

Dodat je međutim stav po kome se od postupanja Agencije iz stava 2 izuzimaju funkcioneri koji uz jednu javnu funkciju, obavljaju i drugu na koju su izabrani neposredno od građana, kao i funkciju koju su zakonom i drugim propisom obavezni da vrše.

Građani direktno biraju predsednika, republičke i pokrajinske poslanike i odbornike skupština gardova i opština.

Predložena prelazna odredbu koja treba da zameni prelaznu odredbu člana 82. iz Zakona čiju je primenu obustavio Ustavni sud, a koja je predviđala da do 1. aprila funkcioneri treba da izaberu jednu funkciju a potom traže saglasnost da obavljaju eventualnu drugu funkciju ili funkcije. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

20. jul 2010. 22:50:21

| Čika Đole

0

Batić se ponaša kao "politički lešinar". Sakuplja otpatke i od toga živi. Srbiji su hitno potrebne promene. Hitno!

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
 • Tadić: Srbija posvećena Milenijumskim razvojnim ciljevima

  20. sep 2010.

  Njujork, Beta

 • Eštonova sutra u UN s Tadićem o dijalogu o Kosovu

  20. sep 2010.

  Brisel, Beta

 • Vlada Vojvodine predložila rebalans budžeta

  20. sep 2010.

  Novi Sad, Beta

 • Lokalizovan požar u lozničkoj fabrici Viskoza

  20. sep 2010.

  Loznica, Beta