emg home
RSS

Societe Generale banka i EBRD potpisali ugovor o kreditiranju poljoprivrednika

23. jul 2010. | 14:25

Izvor: Emg.rs

Societe Generale banka i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali danas ugovor o kreditiranju poljoprivrednika, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Kompenzacionog fonda, vredan 20 miliona evra.

Reč je o novom instrumentu finansiranja na tržištu, koji podrazumeva skladištenje žitarica kao pokriće za odobrenje zajma. Poljoprivrednici će kredite moći da dobiju za nekoliko meseci, kad se završi licenciranje javnih skladišta, rekao je Zdravko Krunić, član Izvršnog odbora Societe Generale banke.

EBRD i Societe Generale banka deliće rizik kredita, a država će biti garant. U slučaju nemogućnosti naplate, na primer ako nema tražnje pšenice, EBRD će u tom pokriću rizika učestvovati s 45 odsto, objašnjava Milan Vićentić, izvršni direktor za poslovanje s privredom u Societe Generale banci.

Krediti će u početku biti odbravani srednjim i velikim poljoprivrednim kompanijama. "U početku ćemo odobravati najmanje 500.000 evra kredita, a ako vidimo da je tehnički ostvarivo spustićemo limit, pa taj proizvod može postati masovan i moći će da ga koriste i mali poljoprivrednici", kaže Vićentić.

Na osnovu vrednosti Euribora, prosečna kamatna stopa ne bi trebalo da bude viša od pet ili šest odsto za dobro rejtingovane poljoprivredne kompanije, objašnjava Vićentić.

Miljan Ždrale, glavni bankar agrobiznisa u EBRD-u, očekuje da će taj proizvod omogućiti veću likivdnost u poljoprivrednom sektoru, a bankama efikasnu naplatu.

EBRD planira da potpiše ugovor i s drugim bankama na tržištu, s kojima će takođe deliti rizik u finanisranju sezonskih potreba poljoprivrednika za obrtnim kapitalom. EBRD je za te namene u Srbiji izdvojio 70 miliona evra.

Milan Đakov, direktor Kompenzacionog fonda, rekao je da su zahtev za licencu podnela 23 skladišta, a da su j do sada tri i dobila.

Donošenjem Zakona o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede omogućilo je da se skladišta za poljoprivredne proizvode sa teritorije Srbije uključe u sistem javnih skladišta i svojim ostaviocima robe kao potvrdu o uskladištenju izdaju robni zapis, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Krediti, Banke

Ličnosti: Milan Vićentić, Zdravko Krunić, Miljan Ždrale, Milan Đakov

Institucije: Kompenzacioni fond

Kompanije: Evropska banka za obnovu i razvoj, Societe Generale banka


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi