emg home
RSS

Ministarstvo finansija očekuje uspešnu reviziju aranžmana sa MMF

19. avgust 2010. | 15:19

Izvor: Beta

Ministarstvo finansija Srbije očekuje da će pregovori sa MMF-om o petoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmana biti uspešni.


Ne očekuju se problemi u pregovorima pošto je ispunjen dogovor o nivou deficita budžeta u prvoj polovini ove godine i pripremljen zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji će biti utanačen tokom naredne dve nedelje, navodi Beta pozivajući se na neimenovani izvor u Ministarstvu finansija.

Na osnovu toga, u Ministarstvu finansija očekuju uspešne pregovore u okviru pete revizije aranžmana sa MMF-om.

Glavno težište razgovora sa MMF-om, istakli su u Ministarstvu finasija, biće zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Kako su naveli, posmatraće se i fiskalni parametri i biće reči o tome šta bi trebalo da se radi u 2011. godini.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić zatražiće od delegacije iz Vašingtona odmrzavanje plata i penzija, ali u Ministarstvu finansija su kazali da bi sa time trebalo sačekati april sledeće godine.

U Zakonu o budžetu za ovu godinu piše da će plate i penzije biti zamrznute ove godine i toga se treba pridržavati, naveli su u Ministarstvu finansija i dodali da eventualni manji minus u državnoj kasi treba iskoristiti za smanjenje deficita na, na primer 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, sa 4,8 odsto koliko je dogovoreno prilikom prethodne posete MMF-a.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je danas petu reviziju stend baj kreditnog aranžmana sa Srbijom, vrednog oko tri milijarde evra.

Pripremni tehnički razgovori započeti su sastancima u Narodnoj banci Srbije (NBS) i Ministarstvu finansija, a u ponedeljak, 23. avgusta počeće zvanični razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije.

Međunarodni monetarni fond je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,6 milijardi specijalnih prava vučenja, što je trenutno 3,14 miljardi evra.

Iz tog kredita za jačanje deviznih rezervi Srbija je do sada povukla oko 1,47 milijardi evra. Predviđeno je da aranžman traje do aprila 2011. godine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

18. oktobar - 24. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi