emg home
RSS

Zakon o fiskalnoj odgovornosti za odgovorno upravljanje finansijama

22. avgust 2010. | 10:09

Izvor: Beta

Ministarstvo finansija ocenilo da će zakon o fiskalnoj odgovornosti unaprediti odgovorno upravljanje javnim finansijama.

Kako je rečeno u Ministarstvu, za Međunarodni monetarni fond je najbitnije da zakon bude primenjiv i da zakon zaista kontroliše javne finansije.

Tokom revizije kreditnog aranžmana u naredne dve nedelje s Međunarodnim monetarnim fondom će biti određeno koja su pravila primenjiva, kažu u Ministarstvu i dodaju da je nacrt zakona okvirno dobar i da će biti reči o njegovim tehničkim odredbama. Otvorena su pitanja da li će zakon imati prelazna fiskalna pravila ili će postojati samo jedno fiskalno pravilo i to da li će se zakon odnositi samo na centralni nivo vlasti ili i na lokalnu samoupravu.

Predviđeno je da deficit svake godine mora biti smanjen za određen procenat BDP-a, najverovatnije 0,75 odsto, a alternativa je da postoji formula koja u obzir uzima i ekonomski rast.

Nacrt zakona predviđa da do 2015. defict budžeta bude sveden na nulu, odnosno na jedan dosto bruto domacheg proizvoda ako se zakon bude odnosio i na lokalne samouprave.

Predvidjeno je i osnivanje Saveta za fiskalnu odgovornost, koji će kao nezavisno telo pratiti da li Vlada poštuje zakon i određuje budžet u skladu s njim. Savet će nadzirati fiskalnu politiku, ali neće imati ingerencije da nešto nalaže. Fiskalni savet će davati mišljenje, koje bi Vlada trebalo da usvoji i postupa u skladu s njim.

Vlada Srbije bi do 15. septembra trebalo da usvoji nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti, pošto se na to obavezala tokom četvrte revizije stend-baj aranžmana.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

18. oktobar - 24. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi