emg home
RSS

Lisovolik: Od aprila 2011. bez aranžmana s MMF-om

06. oktobar 2010. | 12:59

Izvor: Emg.rs

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio da aranžman Srbije s tom međunarodnom finansijskom institucijom verovatno neće biti nastavljen posle njegovog isteka u aprilu 2011, ali da to neće biti problem za srpsku ekonomiju ako se Vlada bude pridržavala pravila o fiskalnoj odgovornosti.

„To će zavisiti od Vlade, ali pretpostavljam da se misija neće nastavljati“, rekao je Lisovolik na Ekonom:eastovom okruglom stolu s predstavnicima Vlade.

On je dodao da je tipično da program te institucije traje dve godine i da najčešće nema potrebe da se nastavlja.

Lisovolik je istakao da Srbija neće imati problema ako deficit budžeta spusti na četiri odsto BDP-a i ako odredbe Zakona o budžetskom sistemu budu u potpunosti primenjivane.

Na pitanje novinara da li je MMF postao „mekši u krizi“, Lisovolik je odgovorio da on ne deli taj utisak budući da su uslovi Zakona o budžetskom sistemu, kako je rekao, prilično strogi.

On je dodao da u drugoj polovini oktobra počinje šesta revizija stend-baj aranžmana MMF-a u Srbiji ukupno vrednog tri milijarde evra.

Lisovolik je istakao da je Srbija u reformi fiskalne politike na pola puta, ali da je u strukturnim reformama na početku.

Ciljevi novog modela rasta, kako je naveo, moraju biti podrška izvozu, domaćoj štednji i kursu dinara.

Lisovolik je ocenio da Srbija beleži skroman oporavak na zdravim osnovama, ali je upozorio da nema dovoljnog rasta zapošljavanja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Reforme, Budžetski deficit, Zajmovi

Ličnosti: Bogdan Lisovolik

Institucije: Međunarodni monetarni fond, Vlada Srbije

Događaji: Četvrti okrugli sto s Vladom Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

11. oktobar - 17. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi