emg home
RSS

UPS zatražio izmene Zakona o radu

01. septembar 2010. | 15:10

Izvor: Tanjug

Unija poslodavaca Srbije (UPS) zatražila je danas izmene Zakona o radu, kako bi se smanjila opterećenja realnog sektora i povećala zaposlenost u Srbiji.Predsednik UPS-a Nebojša Atanacković ukazao je na konferenciji za novinare na niz teškoća u kojima se našao realni sektor, zbog dugogodišnjih nasleđenih problema i posledica ekonomske krize.

On je kazao da su poslodavci kroz postojeće zakonske odredbe nepravedno opterećeni, kao i da država svoju socijalnu obavezu često prebacuje na privredu, kao što je slučaj sa najnovijm obavezom zapošljavanja invalida.

Atanacković je naveo da poslodavce opterećuje i obaveza da radniku prilikom otpuštanja moraju da uplaćuju otpremninu za sve godine radnog staža, umesto da se to odnosi na godine staža provedene kod tog poslodavca.

Predsednik Zrenjaninskog poslovnog kluba Dragan Vidaković rekao je da je postojeći Zakon o radu neophodno menjati, ako država želi da reši problem zaposlenosti u zemlji, kao i da taj zakon nije primeren realnoj ekonomskoj situaciji u zemlji zbog krize i tranzicionih procesa.

On se založio za fleksibilan model zapošljavanja, što bi doprinelo smanjenju nezaposlenosti i smanjenju broja onih koji "rade na crno".

 

Neprimereno povećanje zarada u javnom sektoru


Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković izjavio je danas da je neprimereno odmrzavanje plata u javnom sektoru od početka sledeće godine, što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom, ukazujući da se nedovoljno vodi računa o realnoj privredi u Srbiji.

"Poslodavci u realnom sektoru smatraju da nije u redu da se na ovaj način tretiraju plate u javnom sektoru, jer se nedovoljno vodi računa o realnoj privredi, koja se neosnovano opterećuje," rekao je Atanacković, na konferenciji za novinare na kojoj je bilo reči o Zakonu o radu.

On je rekao da se javna preduzeća u krajnjoj liniji pune i održavaju zahvaljujući radu realne privrede.

"Razmišlja se o tome na koji način se i za koliko mogu povećati primanja u javnom sektoru, a da se pri tom zapostavlja pitanje da li se u domaćoj privredi u tom iznosu mogu povećati plate", rekao je Atanacković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>