emg home
RSS

Dragana Boljević: Troškovi sudova povećani, efikasnost lošija

22. septembar 2010. | 12:37

Izvor: Emg.rs

Društvo sudija Srbije traži od Ministarstva pravde i Visokog saveta sudstva da im dostavi podatke o troškovima novih mreža sudova jer su prema njihovim informacijama sudski postupci višestruko poskupeli posle reforme pravosuđa, pri čemu se ne rešavaju efikasnije.

Na konferenciji za novinare, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je danas da predstavnici VSS-a nisu obavetili javnost o drastičnom povećanju troškova suda, već su samo govorili o broju presuđenih predmeta, neosvrćući se čak ni na kvaliltet presuda.

Ona je dodala da podaci koje je VSS objavio početkom meseca o radu sudova, a pošto je formirana nova pravosudna mreža, potkrepljuju zaključak da sudije rade mnogo, ali da podaci ne potkrepljjuju zaključak da sudovi rade više, bolje i brže nego ranije.

“Nepotkrepljena je i tvrdnja VSS-a o radu privrednih sudova pošto je opšti izbor stupio na snagu. Možemo reći da su ti sudovi približno isto efikasni kao i lane, ali da nisu efikasniji”, rekla je ona.

Predsednica Sindikata pravosuđa Beograda Slađanka Milošević pozvala je reizabrane i nereizabrane sudije da se pridruže članovima tog sindikata u štrajku najavljenom za 6. oktobar, zbog niskih primanja i preopterećenosti poslom.

Ona je dodala da referenti u pravosuđu imaju najniža primanja u državnoj administraciji, između 16.000 i 20.000.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

22. septembar 2010. 15:22:59

| Sladjana

7

Štrajku bi trebalo da se pridruže svi iz pravosuđa, jer bez popravke učinjenog, neće imati ugled ni izabrani. Ako je to bio cilj, da se pravosuđe pokori, uspeli su. Pored toga, i zatrpanost sudova predstavlja pritisak na sud!!! Ako sudija ima mnogo više nego što može da uradi, svaki dan možete da mu nalazite razlog za razrešenje. Tako im uteruju strah!

22. septembar 2010. 15:21:22

| Alisa u zemlji čuda

6

Drago mi je što su se udružili Društvo sudija Srbije i Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije. Sigurna sam da će se nezadovoljstvo preliti na celu Srbiju. Vlada bi morala da se zabrine jer oni koji poznaju stanje u pravosuđu i ove gospođe, kažu da su njih dve veoma sposobne, udaraju činjenicama i ako se u praksi udruže, mogle bi da obore Vladu. Podržavam ih, jer su zaista sa reformom pravosuđa zabrljali žestoko i kao građaninu veoma mi je važno da sudovi rade i budu u funkciji građana a ne političara! Samo napred!

23. septembar 2010. 10:10:08

| + Nikola S Munjas BA

2

...Nista od Nezavisnog Sudstva..Svi Su Korumpirani..Cast Izuzecima 1% !!!!

23. septembar 2010. 12:05:38

| General XXL

2

Новоизабране судије не испуњавају норму.На нивоу Србије нема ни једног који је у свих 6 месеци испунио норму или је испунио 6-о месечну норму збирно.Самим тиме јер је прилив предмета већи од броја завршених , ови стручњаци жуте беретке српског правосуђа су се затрпале предметима.Они сами нити могу а и немају разлога да се отрпавају.Они су чланови библоотеке "Лепи Борис-Мали Ивиц-Дедица и Палмица" и као такви могу да уживају у свом нераду.Да ли народ ужива у бесомучној потрази за новим судовима ,старим предметима и очекивању правде једног лепог дана а можда и сутра у односу на тај дан , видећемо.Можда поново и на улици ,може да буде и румунски сценарио.

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi