emg home
RSS

Dijalog Beograd-Priština prvo na nivou "ovlašćenih"

23. septembar 2010. | 09:08 14:38

Izvor: Beta, "Večernje novosti"

Evropska unija očekuje da će Beograd i Priština već u oktobru usaglasiti prve tačke dijaloga koji najpre može obuhvatiti transport, energetiku, promet robe preko administrativno-granične linije, regionalnu saradnju i slično. Razmatranje takvih "praktičnih pitanja" treba da otvori vrata potonjim razgovorima i o drugim temama koje sežu u suštinu položaja Kosova i odnosa Srbije i vlasti u Prištini, smatraju izvori u sedištu EU u Briselu.Dijalog će, procenjuje se, početi u ravni zvaničnika koji su "ovlašćeni", imaju i pravo donošenja određenih odluka, ali u početku nije za očekivanje da se razgovori vode između ministara ili na višem nivou.

Tekući susreti visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, u Njujorku, sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem, a prethodno i s čelnicima kosovskih Albanaca, treba da razjasne može li se očekivati brzo poklapanje stavova oko dnevnog reda bitne prve runde dijaloga.

Takođe je važno da se razluči u kom vidu će se voditi razgovori, imajući na umu da Beograd insistira na tome da široki okvir sređivanja odnosa s "prelaznim vlastima u Prištini" bude rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Za Srbiju će pokretanje dijaloga, rečeno je, biti od nesumnjive koristi jer postoji "široko uverenje" da je vreme da se zahtev Beograda za kandidaturu za članstvo prosledi Evropskoj komisiji.

Ketrin Ešton: Razgovori Beograd-Priština što pre

Predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila da razgovori Beograda i Prištine treba da počnu što pre i da treba da budu vođeni u okviru evropske perspektive regiona.

Na pitanje kad će pregovori početi, ona je rekla da će se EU konsultovati s partnerima i dvema stranama. "Ciljevi dijaloga su promovisanje saradnje, napredak na putu ka Evropi i poboljšanje života ljudi. Na tim osnovama Beograd i Priština treba da razgovaraju", rekla je ona.

"Namera EU je da blisko uključi međunarodne partnere u taj dijalog, koji treba da bude vođen u okviru evropske perspektive čitavog regiona i zato je prirodno i logično da EU predvodi međunarodnu zajednicu", rekla je Ketrin Ešton za Večernje novosti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Ketrin Ešton

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Tadić najavio skori početak razgovora Beograda i Prištine

    23. septembar 2010. 22:09 |

  • Ketrin Ešton pohvalila stav Kosova

    21. septembar 2010. 08:09 |

  • Eštonova sutra u UN s Tadićem o dijalogu o Kosovu

    20. septembar 2010. 18:09 |