Kiseli mlečni proizvodi u Beogradu bakteriološki ispravni
08. oktobar 2010. | 16:17
Izvor: Emg.rs
Kiseli mlečni proizvodi u beogradskim prodavnicama dobrog su kvaliteta ali nižeg u odnosu na ranija istraživanja, pokazali su rezultati ispitivanja koje je naručio Pokret za zaštitu potrošača.
U Pokretu je danas saopšteno da su kiseli mlečni proizvodi mikrobiološki ispravni, dok oko 15 odsto ima manje ili više masnoće nego što je navedeno na deklaracijama.
Prema rezultatima hemijske analize otprilike svaki sedmi proizvod ima više ili manje mlečne masti od navedenog. Među njima su subotički jogurt i kiselo mleko od 3,2 odsto mlečne masti, subotička kisela pavlaka od 20 odsto mlečne masti, jogurtno kisela pavlaka niške mlekare sa 20 odsto mlečne masti i kisela pavlaka proizvođača Milkop iz Raške od 20 odsto mlečne masti.
Kako je saopšteno, jogurti su uglavnom vrlo dobrog kvaliteta, dok je jogurt mlekare Granice iz Mladenovca od 2,8 odsto mlečne masti ekstra kvaliteta.
Kisela mleka i kisele pavlake su prosečno zadovoljavajućeg kvaliteta a ekstra kvaliteta je kiselo mleko Somboled iz Sombora dok su ekstra kvaliteta kisele pavlake Moja kravica koju proizvodi Imlek od 12 odsto mlečne masti, pavlaka kompanije Kuč iz Kragujevca od 20 odsto mlečne masti i pavlaka mlekare Šabac od 20 odsto mlečne masti.
Stručna komisija koja je ocenjivala proizvode od mleka vrednovala je boju, miris, ukus, konzistenciju i opšti izgled.
Istraživanje je obuhvatilo 12 uzoraka jogurta, osam uzoraka kiselog mleka, devet jogurtne kisele pavlake, dva probiotska uzorka i dva kefira.
Istraživanje je uradio Fakultet veterinarske medicine u Beogradu.
Komentari (0)
Unesite tekst komentara: