emg home
RSS

Đelić: Srbija je siromašni rasipnik energije

14. oktobar 2010. | 15:01

Izvor: Beta

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je danas da Srbija troši previše električne energije i da proizvodi previše otpada.Đelić je na skupu o Nacionalnoj strategiji održivog razvoja kazao da je Srbija "siromašni rasipnik energije".

On je kazao da u Srbiji industrija u proseku troši tri puta više energije po jedinici proizvodnje u odnosu na najrazvijenije zemlje sveta i šest puta više nego 15 starih članica EU.

Đelić je kazao da sa druge strane, industrija proizvodi veliki otpad - 138 kilograma na 1.000 dolara bruto domaćeg proizvoda.

"To je je višestruko više u odnosu na razvijene zemlj", kazao je Đelić i dodao da se ne sme dogoditi da se ulaže u industriju a da ta industrija zagađuje životnu sredinu.

On je najavio da će vrlo brzo biti donet zakon o racionalnoj upotrebi električne energije i kazao da je uvođenje ekološke takse dobra mera za zaštitu životne sredine od strane lokalne samouprave.

Đelić je kazao da je energetska efikasnost jedan od sedam nacionalnih prioriteta a da je zaštita životne sredine druga na toj listi.

"Održivi razvoj podrazumeva da se sa istim resursima postižu bolji rezultati i bolji život", kazao je on.

Kako je ocenjeno na skupu uvođenjem čistije proizvodnje i povećenjem energetske efikasnosti, povećava se konkurentnost i održivi industrijski razvoj.

Skupu prisustvuju i predstvanici 80 lokalnih samouprava i oko 50 firmi koje se bave reciklažom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Struja, Održivi razvoj


Unesite tekst komentara:

<<

18. oktobar - 24. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • EPS: Srbija će imati dovoljno struje

    06. oktobar 2010. 10:10 |

  • Dug Elektrovojvodini 8,2 milijarde dinara

    21. septembar 2010. 13:09 |

  • Ubuduće svi računi za struju u koverti

    16. septembar 2010. 15:09 |