emg home
RSS

Uhapšeni vođa navijača se izvinjava

15. oktobar 2010. | 11:40 12:55

Izvor: Beta

Grad: Rim

U zatvoru Marasi kod Đenove danas je završeno saslušanje Ivana Bogdanova, vođe navijača Srbije na utakmici u Đenovi, pred italijanskim istražnim sudijom. Bogdanov se izvinio Italiji i gledaocima utakmice Italija-Srbija i ponovio da je njegov protest bio usmeren na Fudbalski savez Srbije koji u sastav tima nije pozvao igrače Crvene zvezde.

Bogdanov je rekao da je u Đenovu došao dan pre utakmice i da je tokom nereda izgubio kontrolu nad onim što se događalo.

U ponedeljak će se advokati odbrane osmorice navijača sastati s tužiteljkom Kristinom Kamajori koja treba da odluči da li će biti prihvaćana nagodba ili pokrenut sudski postupak. Advokati Bogdanova tražili su nagodbu prema kojoj bi on, u zamenu za priznanje, bio osuđen na dve godine i deportovan iz zemlje. Ako istražni sudija odbije nagodbu, Bogdanov bi mogao da bude osuđen na jednu do četiri godine zatvora, a ta kazna mogla bi da bude i povećana zbog otežavajućih okolnosti.

Tužilaštvo tereti ukupno osam Srba za prekršaje, od nanošenja štete sa otežavajućim okolnostima, do kršenja javnog reda i opiranja hapšenju.

 

Dačić: Dosta imena u evidenciji

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da su imena velikog broja navijača koji su bili u Đenovi u krivičnoj evidenciji i da policija one za koje postoji potreba zadržava na informativnim razgovorima.

Dačić je naveo da postoji mogućnost da onima koji su uhapšeni u Italiji danas budu izrečene kazne, posle čega bi bili deportovani u Srbiju. "Dalje ćemo videti šta ćemo s njima", rekao je Dačić novinarima.

Ministar je rekao da je srpska policija tražila od italijanske policije i od RTS-a i drugih TV-stanica video-snimke utakmice, odnosno sa svih spornih mesta.

Prema Dačićevim rečima, više ne vredi pričati ko je gde napravio propust, već да neredi na fudbalskoj utakmici Italija-Srbija treba da budu primer kako ništa ne treba olako shvatiti. "Očigledno je da je pažnja bila usmerena na nedelju i dešavanja u vezi s Paradom ponosa, pa je utakmica ostala u drugom planu, a navijači su već bili otišli u Đenovu", rekao je Dačić.

Ministar je rekao je da je komunikacija fudbalskih saveza dve zemlje možda trebalo da bude bolja i ocenio da italijanska policija nije očekivala tolike nerede.

 

Veze srpskih navijača sa italijanskom desnicom?

Italijanski mediji danas pišu o povezanosti navijačkih grupa Srbije, Slovenije, Austrije i Italije i o vezama srpskih navijača sa italijanskom ekstremnom desnicom. "Istraga policije izgleda da je usmerena na otkrivanje neke vrste 'crne internacionale' Srbije, Slovenije, Austrije i Italije koje povezuju neofašizam i fudbalsko navijanje", piše Republika.

Nije slučajno što su među 37 optuženih nekoliko Austrijanaca, jedan Hrvat, Slovenac i Srbin s boravištem u Trentu, otkriva list i dodaje da je jedna grupa od 200 navijača iz Beograda vikend pre utakmice u Đenovi boravila u Milanu, gde se, navodno, sastala s pripadnicima italijanske ekstremne desnice.

Policija vodi istragu i o vezama pripadnika ekstremne desnice Verone i srpskih nacionalista i neonacista, piše Il đornale. Policija istražuje saznanja da je grupa srpskih navijača boravila u Veroni, odakle je nekoliko autobusa sa srpskim navijačima krenulo za Đenovu, i da je na jednoj od zastava Srbije koja se mogla videti tokom prenosa utakmice pisalo "Verona".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sport, Hronika

Ličnosti: Ivica Dačić, Ivan Bogdanov

Institucije: Fudbalski savez Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

18. oktobar - 24. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi