emg home

RSS

EK razočarana odlukom Srbije da ne ide na dodelu Nobelove nagrade

08. decembar 2010. | 12:08 16:53

Izvor: Emg.rs, Beta, "Politika"

Grad: Brisel

Evropska komisija saopštila da je izuzetno razočarana odlukom Srbije da njen predstavnik ne prisustvuje uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou. EK ocenjuje da bi Srbija morala da uskladi stav sa Evropskom unijom, koja će imati predstavnike na svečanosti u Oslu.

"Veoma smo razočarani tom odlukom Srbije. Očekujemo da zemlja koja teži priključenju EU, deli vrednosti EU", rekla je portparolka komesara EU za proširenje Anđela Filote.

Ona je podsetila da je stav 27 zemalja EU da treba da učestvuju na ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir u petak, 10. decembra, i pored poziva Pekinga na bojkot tog događaja. "Razočarani smo, zabrinuti smo i razgovaraćemo sa svojim partnerima kako bismo videli da li je moguće da čujemo drugačiji stav Beograda o tom pitanju", rekla je portparolka.

   

Kineski ambasador: Nagrada za mir nema veze s mirom


Nobelova nagrada za mir nema veze s mirom i Srbi su to osetili na svojoj koži kad je pre dve godine Marti Ahtisari (diplomata UN koji je doprineo otcepljenju Kosova) dobio to priznanje, kazao je danas kineski ambasador Vei Džinghua povodom srpskog bojkota dodele nagrade kineskom disidentu.

„Taj čovek koji treba da dobije nagradu za mir je izjavio da bi Kina narednih 300 godina trebalo da bude kolonija“, kazao je Vei u Vladi Srbije na konferenciji za novinare povodom potpisivanja ugovora kineske kompanije CMEC i EPS-a za rekonstrukciju termoelektrane Kostolac.

On je dodao i da je Srbija dobro postupila kad je odlučila da ne bude predstavnika Srbije na uručenju Nobelove nagrade za mir u petak u Oslu.

       

Odbor: Jeremić da objasni odluku o bojkotu Nobelove nagrade


Parlamentarni Odbor za inostrane poslove zatražio je od šefa diplomatije Vuka Jeremića izveštaj o odluci Vlade da Srbija bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu, izjavila je danas šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

Odbor traži od Jeremića da to skupštinsko telo i poslanike upozna sa svim odlukama, elementima i preporukama u spoljnoj politici, rekla je Nada Kolundžija novinarima u skupštini.

Nada Kolundžija je doddala da očekuje da će sednica odbora biti održana uskoro, kada se usklade termini odbora i Jeremića.

Podsetila je da je svaka spoljnopolitička odluka tema o kojoj Odbor ima pravo da traži objašnjenje nadležnog ministarstva.

Liberalno demokratska patrija (LDP) zatražila je hitnu sednicu Odbora za inostrane poslove na kojoj će se razmatrati odluka Vlade da predstavnik Srbije ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sijaobou.

"Ignorisanje Nobelove nagrade za mir je političko I moralno posrnuće spoljne politike Srbije", naveo je LDP.

 

Đelić: Odluka ministarstva spoljnih poslova o Nobelu u skladu sa politikom


Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropsku integraciju Bozidar Đelić kazao je danas u Beogradu da je odluka o tome da ne bude predstavnika Srbije na uručenju Nobelove nagrade za mir u skladu sa državnom politikom Srbije.

"Pošto se radi o prisustvu ambasadora, radi se o ingerenciji Ministarstva spoljnih poslova i mogu da kažem da naša zemlja kao i sve druge zemlje vodi spoljnu politiku koja je pre svega, usklađena sa našim nacionalnim interesima", kazao je Đelić u Odboru Skupstine Srbije za evropske integracije.

Đelić je tako odgovorio na pitanje poslanika Liberalno-demokratske partije Ivana Andrića o tome ko je doneo odluku da Srbija bojkotuje dodelu Nobelove nagrade i da li je vlada o tome odlučivala.

"To je ingerencija Ministarstva spoljnih poslova. Takva odluka je u skladu sa državnom politikom Republike Srbije", kazao je Đelić.

Na navode Andrića da je takva odluka "skandalozna" i da "bruka zemlju", Đelić je kazao da su to veoma teške optužbe i da vlada ne deli takvo mišljenje. 

 

Kukan: Loš signal iz Beograda

Predsednik Odbora za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Edvard Kukan žali zbog odluke Srbije da bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou i ocenjuje da je to vrlo loš signal koji stiže iz Beograda.

Kukan je za Dojče vele rekao da sa stanovišta zemlje koja je na putu ka Evropskoj uniji Srbija mora da zna da će reakcija Unije na takvu odluku biti negativna. "Agenda o ljudskim pravima je medu najavažnijim u EU i moramo da pokažemo da smo ozbiljni po tom pitanju. Mogu samo sa žaljenjem da konstatujem da će vlasti u Srbiji zauzeti takav stav. Verujem da će to biti primećeno u EP i drugim institucijama EU", izjavio je Kukan.

Kukan je rekao da pozitivne ocene ne može doneti ni novi izveštaj Serža Bramerca. Članice i institucije EU su u više navrata isticale da očekuju da čuju poslednje informacije o saradnji Srbije s Tribunalom i da će evropski put Srbije umnogome zavisti od toga. Međutim, poslednji izveštaj Bramerca ne potvrđuje punu saradnju vlasti u Beogradu s Hagom, rekao je Kukan.

   

Sonja Liht: Greška

Odluka Srbije da ne pošalje predstavnika na dodelu Nobelove nagrade za mir je pogrešna, izjavila je predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova i predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

"Čovek koji se bori za osnovno ljudsko i građansko pravo, kao što je ovaj čovek koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, u zemlji u kojoj očigledno za takvu borbu možete da završite u zatvoru, je čovek koji se nesporno bori za nešto za šta se zalaže Srbija", rekla je Sonja Liht za Politiku.

"Pravo da razmišljate sopstevnom glavom, da imate stav i da kritikujete ono što smatrate da vaša država ne radi kako treba i da to imate pravo da izražavate jedna je od osnovnih civilizacijiskih tekovina", rekla je ona.

Ona je kazala da treba imati na umu i to da male zemlje u ovakvim situacijama bivaju izložene velikim pristiscima i da pretpostavlja da je tome bilo i izloženo Ministarstvo spoljnih poslova. Problem je u tome što Srbija ovoga puta neće biti na onom mestu gde će biti sve članice EU, čiji deo Srbija hoće da bude, rekla je ona.

Protivljenje potezu Srbije sopštili su i Liberalno-demokratska partija, Srpski pokret obnove, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava i Građanske inicijative.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Drašković: Gubitak teritorije je kazna za izgubljen rat

    24. oktobar 2011. 14:10 |

  • Srbiji status kandidata?

    07. oktobar 2011. 11:10 |

  • Bramerc: Nastavljamo borbu zajedno

    08. novembar 2011. 19:11 |