emg home
RSS

Cvetković: Novac od Telekoma za dugove i infrastrukturu

27. april 2011. | 12:28 14:53

Izvor: Emg.rs

Premijer Mirko Cvetković rekao je danas da će novac od prodaje Telekoma Srbija biti potrošen za vraćanje pojedinih dugova i gradnju trajnih dobara, odnosno infrastrukture, i da će proces trošenja novca biti transparentan jer će biti praćen tok kretanja svakog dinara, čime će biti onemogućene zloupotrebe.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, on je rekao da je bojazan da će novac biti utrošen neefikasno i za potrebe stranaka u predizbornoj kampanji neosnovana i da će taj novac biti utrošen s fiskalnom politikom i budžetom koji su precizno definisani.

Cvetković je rekao da Vlada Srbije neće odustati od minimalne cene za Telekom.

Nenad Popović iz Demokratske stranke Srbije rekao je da se ta stranka kategorički protivi prodaji Telekoma. On je ocenio neosnovanom tezu da Telekom treba da pređe u privatno vlasništvo jer su, kako je naveo, u velikom broju zemalja telekomunikacione kompanije u većinskom državnom vlasništvu. Popović je kao primer Norvešku, Švedsku, Finsku, Italiju, Belgiju i Sloveniju.

Govoreći o uspešnosti Telekoma, Popović je naveo da je Telekom prošle godine ostvario najveći rast u Evropu, koji je u odnosu na 2009. bio 30 odsto, pa je Telekom prošle godine ostvario 20 milijardi dinara profita. Istovremeno, rekao je Popović, dug je takođe prošle godine smanjen 40 odsto, a investirano je 16 milijardi dinara. Popović je naveo da su ti podaci suprotni tvrdnjama Vlade da Telekom gubi trku s konkurencijom.

Cvetković je odgovorio da nijedan od tih argumenata nije održiv na dugi rok. On je naveo da profit Telekoma jeste značajan, ali da mora biti iskorišćen za proširenje tehničke baze.

Popović je rekao da su telekomunikacije strateški resurs u najrazvijenijim zemljama na svetu i da su takav stav zauzeli i predsednik SAD Barak Obama i predsednik Vladimir Putin. Popović je ocenio da ne postoji nijedan razlog za prodaju Telekoma jer je to uspešna kompanija koja donosi profit.

Vladan Jeremić iz Srpske radikalne stranke (SRS) rekao je danas da ta stranka od početka imala jasan i definisan stav i da je apsolutno protiv prodaje "jedinog profitabilnog preduzeća u Srbiji".

On je naveo da je oduka o eventualnoj prodaji Telekoma ekonomski pogubna, ali i da je protivustavna. Jeremić je podsetio da prema Ustavu strana kompanija ne može da bude vlasnik dobara od opšteg interesa.

"Prodaja nema opravdanja, osim činjenice da se bliže izbori i da vlast ima problema sa budžetskim deficitom", rekao je on.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da ne postoji nijedan opravdan razvog za prodaju Telekoma, navodeći da je vrednost te kompanije izuzetno opala usled pada vrednosti njenih nekretnina i akcija.

On je ocenio da je ponuda Telekomu Austrija da razliku u ceni plati u ratama nezakonita.

Ilić je upitao ko to prodaje firmu koja ima čist profit od 170 miliona evra godišnje i da li postoji profitabilan posao u koji će se novac od Telekoma uložiti, a da se iz njega izvuče profit bar pribiližan onome koji Srbija ima u Telekomu.

Ilić je naveo da će se novac od Telekoma potrošiti za opstanak vlasti još nekoliko meseci za izbornu kampanju i da će se možda "nešto malo" potrošiti za infrastrukturu.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić rekao je da za tu stranku nije ključno da li treba privatizovati Telekom jer je takvo pitanje u 21. veku potpuno besmisleno. On je rekao da je politički licemerno što takvo pitanje postavlja DSS jer je, kako je rekao, upravo ta stranka prodala NIS, koji je zaista bio strateška kompanija. On je rekao da je NIS prodat dogovorom bez javnog tendera po mnogo nižoj ceni nego telekom iako je zarađivala više od Telekoma.

Andrić je naveo da je ključno pitanje zašto se Telekom prodaje pred izbore i na šta će se novac od te prodaje potrošiti.

"Mi bismo bili zadovoljni da se sa planom o trošenju novca izađe pred javnost da bi javnost i skupštinski odbori pratili da li se novac troši po unapred utvrđenom planu ili će i ovaj novac biti bačen u bunar, kao što je bio slučaj sa novcem od prethodnih privatizacija", rekao je Andrić.

 

SNS tuži premijera zbog načina prodaje Telekoma

Srpska napredna stranka podnela je danas Višem tužilaštvu u Beogradu krivične prijave protiv premijera i članova tima Vlade zbog sumnje da su u postupku prodaje Telekoma Srbija izvršili zloupotrebu službenog položaja i krivično delo prevare.

Prijave su podnete protiv Mirka Cvetkovića, bivšeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, ministra ekonomije Nebojše Ćirića, bivše ministarke fianansija Diane Dragutinović i dva državna sekretara u Ministarstvu finansija, Vuka Đogovića i Dušana Nikezića.

Oni su zloupotrebili službeni položaj jer su predlagali, donosili i sprovodili odluke koje su višestruko štetne za državu i ekonomski i socijalni položaj građana. Dovoljno je samo istaći činjenicu da su omogućili da Telekom Austria bude jedini učesnik na tenderu i da tako dobije šansu da otkupi udeo u Telekomu po ceni koja je najamanje 450 miliona evra manja od realne cene, rekao je Dejan Đurđević, član Predsedništva SNS-a.

On je rekao da je tokom sprovođenja postupka došlo do nepoštovanja Zakona o privatizaciji i neuvažavanja postojanja Agencije za privatizaciju.

Krivičnu prijavu u ime SNS-a podneo je predsednik te stranke Tomislav Nikolić, a predali su je članovi pravnog tima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Sindikati traže da Telekom Srbija izađe na berzu

    01. septembar 2011. 14:09 |

  • Budući akcionari Telekoma osnovali udruženje

    25. oktobar 2011. 13:10 |

  • Ćirić očekuje da će Telekom uskoro biti na berzi

    22. oktobar 2011. 11:10 |