emg home

RSS

Produžen rok za peregistraciju privrednih društava

26. decembar 2011. | 13:14

Izvor: Beta

Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o privrednim društvima, kojima je produžen rok za preregistraciju privrednih društava do kraja avgusta 2012.

Prijave za preregistraciju podnose se do 15. jula 2012.

Utvrđeno je da privredna društva koja iskazuju gubitke veće od kapitala neće biti prinudno likvidirana i automatski brisana iz registra privrednih društava.

Skupština je usvojila i Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, koji predviđa da će taj postupak biti standardizovan za sve, i za privredna društva i za sve ostale za koje se vodi registar, kao što su javna glasila i udruženja.

Taj zakon, kako je navela Vlada Srbije, treba da poboljša efikasnost registracije kroz postojanje jedinstvenog, elektronskog sistema registrovanja podataka i omogući elektronsko dostavljaje podataka.

Registrovanje će biti pojednostavljeno, znaće se koliko je vremena za to potrebno, a troškovi registracije biće smanjeni, naveo je predlagač.

Usvojene su i izmene Zakona o Agenciji za privredne registre zbog proširenja nadležnosti te agencije koja je u trenutku osnivanja vodila tri registra, a trenutno se u njenoj nadležnosti nalazi 15 registara.

Parlament je usvojio i izmene Zakona o preuzimanju akcionarskih društava čiji je cilj da se potpunije uredi tržišno preuzimanje, kao oblik promene vlasničke strukture akcionarskih društava, uz nastojanje da se ostvare zaštita manjinskih akcionara i transparentnost procesa preuzimanja.

Usvojene su i izmene Zakona o osiguranju kojima se rok za razdvajanje poslova životnih i neživotnih osiguranja za društva za osiguranje produžava za godinu dana, odnosno do 31. decembra 2012.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zakoni, Privredna društva

Institucije: Agencija za privredne registre


Unesite tekst komentara:

<<

30. april - 06. maj 2012.

>>
PON
30
UTO
01SRE
02ČET
03
PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi

  • Šabić: Poreska uprava krši zakon

    20. april 2012. 13:04 |

  • Šabić: Usvojiti zakone važne za zaštitu prava građana

    07. mart 2012. 11:03 |

  • Zaduživanje od 35 miliona evra za stanove u Beogradu

    27. februar 2012. 14:02 |