emg home

RSS

Dačić: Nije pokazana solidarnost

06. februar 2012. | 09:36 12:39

Izvor: RTS, B92, Emg.rs

Ministar za unutrašnje poslove Ivica Dačić izjavio da je zbog obimnih snežnih padavina potrebna pomoć u mehanizaciji za raščišćavanje snega i pomoć u gorivu za tu mehanizaciju i da nije pokazana solidarnost.

Dačić je rekao da proglašenje vanredne situacije ne treba mešati s proglašenjem vanrednog stanja. "Vanredna situacija nije isto što i vanredno stanje, vanredno stanje ima drugačije uzroke i posledice. Sada je reč o prirodnoj nepogodi", kazao je ministar.

Dačić smatra i da u ovoj situaciji nije pokazana solidarnost i da svi brinu samo svojoj opštini. On je najavio i da će u najugroženije opštine će biti poslato još mašina, a mehanizacija će biti mobilizovana i iz drugih opština, a ne samo iz onih u kojima je proglašena vanredna situacija. "Vanredna situacija nema veze s tim da sad niko ne treba da ide na posao", kazao je Dačić za RTS.

On je poručio da predstavnici štabova za vanredne situacije ne treba da idu u obilaske kako bi s građanima popili kuvanu rakiju ili vino, već da pomognu.

 

Ministarstvo za socijalnu politiku naložilo mere
Ministarstvo za rad i socijalnu politik naložilo svim ustanovama socijalne zaštite hitne mere zaštite najugroženijih kategorija stanovništva, u skladu sa odlukom Vlade o proglašenju vanredne situacije na teritoriji zemlje.

Svim centrima za socijalni rad na teritoriji Srbije naloženo je da u saradnji sa službama lokalnih samouprava, Crvenim krstom Srbije, zdravstvenim ustanovama i policijom pojačaju rad na terenu i obilaze staračka domaćinstava i porodice s nepokretnim i invalidnim članovima kako bi im obezbedili pomoć u nabavci hrane, lekova i ogreva.

Svim gerontološkim centrima i domovima za smeštaj starih naloženo je da sve slobodne kapacitete stave u funkciju hitnog zbrinjavanja građana kojima je zbog ugroženosti života u uslovima niskih temperatura neophodan privremeni smeštaj.

Republičkom informativnom centru za stare naloženo je da posebnu liniju 0800 115 116, na koju se građani besplatno mogu obratiti sa zahtevom za pomoć socijalnih službi, stave u funkciju urgentne pomoći licima koja na drugi način ne mogu dobiti pomoć u uslovima vanredne situacije.

Ministarstvo je pozvalo sve privatne domove za smeštaj starih da se uključe u prihvat starijih kojima je neophodan hitan privremen smeštaj.

 

Šutanovac: Građani treba da čiste pre kritika
Ministar za odbranu Dragan Šutanovac pozvao je danas građane da pre kritikovanja vlasti sami
počiste sneg ispred svojih kuća, lokala i firmi. "Pre nego što počnu da kritikuju lokalnu ili republičku vlast,
građani treba sami da počiste ispred svoje kuće, lokala ili firme. To je njihova zakonska obaveza", kazao je Šutanovac novinarima.

On nije mogao da precizira koliko je pripadnika Vojske Srbije trenutno angažovano na čišćenju snega, ali je naveo da je na raspolaganju njih 14.000 i 50 mašina. "To je ono što vojska može da ustupi, a da se ne remeti njeno redovno funkcionisanje", kazao je Šutanovac.

 

Đilas: Gradske službe će raditi maksimalnim kapacitetima
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio da će zbog izuzetno loših vremenskih prilika gradske službe u narednim danima raditi maksimalnim kapacitetom i dodao da je u postojećim uslovima učinjeno sve što je moguće.

"Moji saradnici radili su 24 sata, nisu spavali, borili su se i ja zajedno s njima. Mi smo uradili maskimalno koliko smo mogli u ovom trenutku, mislim da nismo mogli više", kazao je Đilas sinoć za B92.

On je poručio da će obzirom na najave meteorologa, prema kojima se očekuje još 20 do 30 santimetara snega narednih dana, biti teško, ali da će grad i život u njemu funkcionisati. "Na ulice ćemo izvesti svu mehanizaciju", kazao je Đilas.

On je ukazao da gradska vlast nije bila iznenađena snegom, već da je problem u tome što na temperaturi od minus 10 ne deluje so. "U petak ujutro svi su bili nezadovoljni čišćenjem, opštinskim i gradskim vlastima, ali mislim da su ljudi shvatili u šta smo mi upali i da se to nezadovoljstvo smanjilo", kazao je Đilas.

Mrkonjić uputio apel putarima i građevinarima
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić uputio je danas apel svim putarima i građevinarima da pomognu u raščišćavanju puteva od snega i leda. Mrkonjić je kazao da očekuje od putara i ostalih građevinara da iskustvom, znanjem i mehanizacijom ovih dana budu na usluzi građanima, nesebični i solidarni kao što su to uvek bili.

"U ovo ledeno doba s velikim snežnim padavinama potrebno je da se svi nadjemo na istoj liniji odbrane elementarnih uslova za život, što podrazumeva i što lakšu i sigurniju komunikaciju na svim saobraćajnicama", naveo je Mrkonjić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

06. februar 2012. 14:39:31

| гром

0

Партијски делегати имају шансу да бар што ураде у корист народа, кад су до сада углавном радили о глави; зати лопату у руке да бар коју хиљду зарадите, односно оправдате.

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17