emg home

RSS

Tadić uručio ordenje zaslužnima

15. februar 2012. | 09:27 17:13

Izvor: Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić uručio je danas, povodom Dana državnosti, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama za naročite zasluge u nauci, kulturi, medicini, sportu, bezbednosti. U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti.

Tadić je na centralnoj proslavi Dana državnosti u Skupštini Srbije teniseru Novaku Đokoviću uručio najviše državno priznanje, Orden Karađorđeve zvezde I stepena za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Srbije. Tadić je odlikovao i gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka, pozorišnog reditelja Dejana Mijača, teatrologa Jovana Ćirilova, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačku stanicu Petnicu, lekara Miodraga Stojkovića, radnike Kolubare i pripadnike Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije i Vojske Srbije.

Tadić je u ime građana Srbije zahvalio odlikovanima, navodeći da su oni zaslužni što se u vreme teških vesti zbog ekonomskih nevolja ime Srbije stavlja u pozitivan kontekst i svrstava je među pobednike.

U ime odlikovanih zahvalio je Jovan Ćirilov, rekavši da je država pokazala da prepoznaje vrednosti i dodao kako se nada da će odlikovanja biti podsticaj da se nastavi dalje u borbi za prave vrednosti.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici državnog vrha i diplomatskog kora.

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na događaje iz 1804. i 1835, koji simbolizuju početak stvaranja moderne Srbije. Na današnji dan 1804. u mestu Orašac u Šumadiji podignut je Prvi srpski ustanak i počela je borba za oslobođenje od Turaka. Takođe 15. februara, ali 1835, Skupština u Kragujevcu proglasila je prvi Ustav Srbije.

Premijer Mirko Cvetković je u crkvi Svetog Đorđa, na Oplencu, u ime Vlade položio venac na Karađorđev grob.

Dan državnosti i 208. godišnjica Prvog srpskog ustanka, obeleženi su u Marićevića jaruzi, kod Orašca, odakle je Karađorđe poveo ustanike. U ime Vlade Srbije, venac na spomenik je položio ministar za kulturu Predrag Marković.

Vladika šumadijski Jovan održao je pomen ustanicima iz 1804.

U Valjevu je gradonačelnik tog grada Zoran Jakovljević položio venac na spomen-obeležje Seči knezova 1804, u čast početka Prvog srpskog ustanka.

U Skupštini Srbije je otvorena izložba "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije. U centralnom holu izloženi su originali iz Arhiva Srbije, Ustav Kneževine Srbije, Sretenjski ustav, iz 1835, turski ustav za Kneževinu Srbiju iz 1838, Namesnički ustav Kneževine Srbije iz 1869. i ustavi Kraljevine Srbije iz 1888, 1901. i 1903. Izložbu je u sklopu obeležavanja Dana državnosti, otvorila predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, a prisustvovali su državni zvaničnici, diplomatski kor i dobitnici odlikovanja za naročite zasluge u oblasti nauke, kulture, medicine, sporta, bezbednosti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Praznici, Odlikovanja

Ličnosti: Mirko Cvetković, Boris Tadić, Jovan Ćirilov, Predrag Marković, Novak Đoković, Slavica Đukić-Dejanović, Georgij Poltavčenko, Zoran Jakovljević, Miodrag Stojković, Dejan Mijač

Institucije: Vojska Srbije, MUP Srbije, Istraživačka stanica Petnica, Srpsko lekarsko društvo, Žandarmerija, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca

Kompanije: Rudarski basen Kolubara

Događaji: dan državnosti Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

28. maj - 03. jun 2012.

>>

Povezani naslovi