emg home

RSS

Ispunjeni uslovi za kandidaturu Srbije

27. februar 2012. | 09:25 21:11

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Šef francuske diplomatije Alen Žipe izjavio je danas u Briselu da su ispunjeni uslovi da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.


Žipe je, napuštajući ranije sastanak šefova diplomatija EU, koji danas vode "političku raspravu" o dodeli kandidature Srbiji, naglasio: "Odavno smo ubeđeni da je trebalo napredovati i Srbiji dodeliti status kandidata za članstvo".

"To je sad učinjeno", istakao je francuski ministar inostranih poslova koji je pohvalio posao koji su, s tim u vezi, obavili visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, evropski komesar Štefan File i posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper.

"Uslovi su ispunjeni i to će biti ohrabrenje za Beograd da napreduje u procesu integracija u Evropsku uniju, kao i za Kosovo koje je takođe napravilo napredak", naveo je Žipe.

"Treba biti strpljiv, kako kažu neke kolege, jer status kandidata nije članstvo u EU", zaključio je šef francuske diplomatije.

Odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donsu ministri 27 zemalja članica na sutrašnjem sastanku saveta za opšte poslove, a potom da je potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.

   

Tadić i Ešton:Očekujemo sutra status kandidata za Srbiju


Srpski predsednik Boris Tadić i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton danas su u Briselu izrazili snažnu nadu da će sutra Savet ministara EU odobriti Srbiji status kandidata za članstvo.

Tadić je naglasio da smatra da je to Srbija zaslužila, podvukavši da je "strategijski cilj moje zemlje da postane država-članica Evropske unije" i da "mi delimo vrednosti i stanovišta zemalja EU i Srbiju držimo usmerenu na tom pravcu".

Visoka predstavnica Ešton je navela da "odavno veruje da je mesto Srbije u EU" i, dodala da se "istinski nada da će Savet za opšte poslove (ministara EU) sutra otići dalje u donošenju odluke o tome".

Ona je istakla da je "samo pre dva dana postignut važan sporazum Beograda i Prištine koji, smatram, predstavlja prekretnicu za kretanje napred".

Tadić je stavio do znanja da je "veoma srećan što je postignut dogovor o regionalnom predstavljanju i integrisanom upravljanju prelazima".

"To je veoma važno za stvaranje boljih okolnosti na području jugoistočne Evrope, za stvaranje boljih uslova za svakoga, za obične ljude", rekao je Tadić.   

Rumunija, Litvanija i Poljska imaju ograde prema kandidaturi


Iako je šef francuske diplomatije Alen Žipe izjavio danas, u Briselu, da su ispunjeni uslovi da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da je o tome "ovde danas postignu dogovor", izvori na ministarskom zasedanju su predočili da Poljska, Rumunija i Litvanija oko toga još imaju neke ograde.

Ministri inostranih poslova EU su "otvoreno politički raspravljali" o sutra očekivanoj odluci za dodelu kandidature Srbiji i zvaničnici koji su prisustvovali zasedanju su preneli da je to bila "sasvim slobodna razmena mišljenja, koja ne govori unapred o bilo kakvoj blokadi kandidature Srbije".

Jedan nemački zvaničnik je istakao da sve govori da će sutra na sastanku šefova diplomatija EU biti donesena odluka o davanju statusa kandidata Srbiji, ali je dodao da zasad još uvek nije postignut potpuni dogovor, iako se to očekuje.

On je dodao da Nemačka potpuno podržava i ohrabruje napredak Srbije ka EU, kao što je to pre nekoliko dana izjavio i šef nemačke diplomatije Gido Vestervele.

Litvanija, prema izvorima u Savetu ministara, navodi da je još potrebno snažnije sprovođenje dogovora Beograd-Priština i to posebno oko saradnje Srbije i Euleksa.

Nezvanično su diplomate u EU naveli da je razlog i to što je Litvanija htela da svog zvaničnika predloži za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, a nedavno je Srbija kandidovala svog ministra Vuka Jeremića na taj položaj.

Jedan zvaničnik u Savetu ministara koji je prisustvovao ministarskom zasedanju EU je agenciji Beta preneo da je Poljska zatražila jemstvo da će Srbija ubuduće biti "solidarna s Evropskom unijom i da neće tako tesno kao dosad sarađivati s Rusijom".

Konsultovani poljski zvaničnici su nastojali da ublaže ovakvo tumačenje poljskih stavova, rekavši da to nije rečeno u tako izričitom vidu.

Rumunija je, prema zvaničnicima zasedanja, ukazala na pitanje "poštovanja prava nacionalnih manjina" u Srbiji, spomenuvši položaj Vlaha, odnosno stav Bukurešta da toj manjini mora da se omogući status "rumunske nacionalne manjine".

To, rekli su rumunski izvori novinarima, ne znači pretnju vetom, ali će se do sutra sačekati na dodatne konsultacije s vladom u Bukureštu. 

   

Jeremić: Kandidatura veoma verovatna

Ministar za spoljne poslove Vuk Jeremić rekao je sinoć da je velika verovatnoća da će sutra biti doneta odluka da Srbiji bude dodeljen status kandidata za članstvo u EU i poručio da, bez obzira na pritiske, Srbija neće menjati politiku "i Kosovo i EU".

Jeremić je rekao da se može očekivati da će Nemačka, koja je u decembru blokirala odluku, u utorak u Briselu jasno i nedvosmisleno dati podršku da Srbija dobije status kandidata, a da očekuje da će biti otklonjeni nesporazumi s Rumunijom povodom rezerve koju je Bukurešt u poslednjem trenutku stavio zbog situacije s vlaškom manjinom u Srbiji.

On je kazao da je Srbija u decembru bila suočena sa ultimatumom koji nije htela da prihvati. "Pritisci su bili da odustanemo od kosovske politike i nečeg na šta nas obavezuje Ustav. U decembru su ti zahtevi vrlo jasno bili predstavljeni. Mi smo jasno na te zahteve negativno odgovorili", kazao je Jeremić.

Na pitanje šta je promenjeno danas u odnosu na decembar, Jeremić je kazao da je glavna promena to što je postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova. "Glavna promena je to što smo pristali da se u okviru regionalnih skupova bilo kakva tabla za Kosovo pojavljuje, što do sada nije bio slučaj", kazao je Jeremić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

21. maj - 27. maj 2012.

>>
PON
21
UTO
22
SRE
23ČET
24PET
25SUB
26NED
27

Povezani naslovi