emg home

RSS

Vodeće stranke i dalje ne govore o koalicionim partnerima

14. mart 2012. | 09:49

Izvor: B92

Funkcioneri vodećih pet stranka u Srbiji još se ne izjašnjavaju o mogućim koalicionim partnerima, ali su svi, osim predstavnika Demokratske stranke, ocenili da su zemlji potrebne promene.

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, lideri Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić gostovali su sinoć na B92 i pokušali da odgovore na pitanja o eventualnim postizbornim koalicijama.

Dušan Petrović je kazao je da u red potencijalnih partnera ulaze sve stranke koje su spremne da na principima politike DS-a formiraju vladu, ali i ponovio da DS neće ući u koaliciju s Demokratskom strankom Srbije, naprednjacima i Srpskom radikalnom strankom. "Nastavljamo da vodimo politiku koja se vodi četiri godine, i mi
tražimo mandat od građana da to radimo i dalje. Srbija je danas zemlja s više šansi nego što je bila pre četiri godine", rekao je Petrović.

"Nikolić i njegova stranka nisu u mogućnosti, niti su sposobni, zbog veoma dramatične promene političkog stava, da učestvuju u politici koja zemlju približava EU", rekao je on i dodao da je SNS od strasnog protivnika EU prešao na drugu poziciju, ali da nije snaga koja može da bude partner DS-a.

Tomislav Nikolić je izjavio da je jedini razlog što SNS neće ući u koaliciju s DS-om što u tom slučaju ne bi bilo velike stranke u opoziciji. "S DS-om očigledno da nećemo, i treba da postoje najjače stranke u vladajućoj koaliciji i opoziciji. Taman posla da uđemo u koaliciju, ko bi bio opozicija?", rekao je lider naprednjaka.

On je kazao da stranke koje pređu cenzus ako žele da formiraju koaliciju s naprednjacima moraju da prihvate program SNS-a. Nikolić je rekao da će sadašnja vlada želeti da ostane na vlasti, ali ne zato sto dobro radi, nego zato što su neki od njih direktno ugrozeni zbog onog što su radili.

Slavica Đukić-Dejanović je ocenila da će SPS u narednom periodu igrati bitnu ulogu u životu Srbije i da će građani prepoznati da je u osnovi programa socijalista zalaganje za to da građani žive bolje.

Ona je rekla da je SPS potpuno svestan da treba nešto menjati u politici vladajuće koalicije i da će ta stranka dan posle izbora, 7. maja, na osnovu glasova građana Srbije odlučiti s kim će formirati koaliciju.

Mlađan Dinkić je rekao da URS neće ući u vladu ako to bude politika kontinuiteta, ako se nastavi politika velikih tema koje ne menjaju život i ako Srbija ne dobije jakog premijera. "Srbiji treba drugačija politika, bio bih u vladi i dalje da sam se s njom slagao. Moja stranka je ostala samo da nas ne optužuju da smo sprečili dobijanje statusa i da bi se završio projekat FIAT-a", kazao je Dinkić i dodao da bi politički bilo bolje za stranku da je bila van Vlade.

Upitan da li se, pozivom na preokret nudi LDP-u, Dinkić je rekao da Preokret koji predvodi LDP nudi promene, ali da se oko Kosova radikalno ne slažu. "Svako ko želi kontinuitet nije dobrodošao, nećemo s LDP-om jer su svašta o meni pričali godinama, a na republičkom nivou s naprednjacima ili radikalima", kazao je on.

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da je politička obaveza te partije da otvori prostor za politiku koja će građane učiniti dostojanstvenim i ponosnim. Prema njegovim rečima, LDP je usmeren na gradnju nove, evropske demokratske Srbije i nastojaće da građanima omogući bolji život.

Jovanović je naglasio da će LDP insistirati na tome da se građanima govori samo istina jer je fatalna greška političara što to nisu činili.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17