emg home
RSS

Ogroman rast Beogradske berze

12. maj 2008. | 13:44 13:58

Izvor: EMportal

Indeks Belex115 skočio je za 12,93 odsto, što je rekordan rast u njegovoj istoriji. Impozantna reakcija na izborne rezultate, ocenjuju stručnjaci.

Ponovo se pokazalo da Berza prenaglašeno reaguje. Ako se formira proevropska Vlada, Srbija će se politički stabilizovati i eliminisaće se minus na tržištu kapitala nastao, pre svega, zbog političkih dešavanja, ocenio je Nenad Gujaničić iz Sinteza Invest Group.

Ako se ta očekivanja izjalove i ne formira se evropska Vlada nije isključen reverzibilan proces na toliki rast, dodao je Gujaničić. “Trenutna situacija govori da investitori ne misle da će se to desiti, pozitivno su reagovali. Krajem prošle sedmice indeksi su skočili sedam odsto, samo na osnovu očekivanja da će pobediti evropska lista“, kaže on.

Pored velikog rasta akcija, zabeležen je mali obim trgovanja, što je posledica prilično niskih cena akcija i slabe aktivnosti investitora na strani tražnje, objasnio je Gujaničić.

Vladimir Pavlović, portfolio menadžer investicionog fonda Fima ProActiv kaže da su sve korekcije duge i mučne, a oporavci su munjeviti, što je pokazao i današnji skok. „Najlikvidinije akcije nisu skočile postepeno već, skočile odmah na otvaranju današnjeg trgovanja. Investiranje nije trka na 100 metara, već maraton“, kaže Pavlović.

U suprotnom slučaju, ako se odmah ne formira Vlada i indeksi opet skliznu, Pavlović takođe savetuje dugoročno investiranje.

Po njegovoj oceni, ključni problem srpskog tržišta kapitala je mala likvidnost.

„Trebalo bi da se trguje akcijama bez obzira na pad ili rast. Na našoj Berzi kad cene padaju ne mogu se prodati akcije, a isto tako kad rastu ne mogu se kupiti“, kaže Pavlović.

U prvom kvartalu prošle godine oba indeksa Beogradske berze prosečno su porasla po 70 odsto. Prvi oštriji pad usledio je sredinom maja sa ulaskom Tomislava Nikolića u Skupštinu Srbije.

Indekse Beogradske berze dodatno je oborila letnja stagnacija, zatim i nerešeno pitanje statusa južne pokrajine, te predsednički izbori u februaru ove godine, i na kraju neizvesnost parlamentarnih izbora 11. maja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Berza, Izbori

Lokacija: Srbija

Ličnosti: Vladimir Pavlović, Nenad Gujančić

Institucije: Beogradska berza

Kompanije: Fima ProActiv, Sinteza invest group

Događaji: Parlamentarni lokalni i pokrajinski izbori 2008


Unesite tekst komentara:

<<

08. novembar - 14. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi