emg home
RSS

Arhiva vesti

MMF preporučio Rusiji da bude umerenija u troškovima

30. jun 2010. | 10:00

Izvor: Tanjug

Grad: Vašington

Međunarodni monetarni fond ponovo preporučio Rusiji da živi u skladu s raspoloživim sredstvima i odustane od novih rashoda jer bi sporo ukidanje budžetskih donacija moglo da rezultira dvocifrenom inflacijom i sporijim privrednim rastom.

Vlada Rusije, koja je u vreme krize podržala banke, firme i tržista kreditima, kamatnom politikom i ulivanjem milionskih iznosa, najavila je postepeno ukidanje pomoći i prelazak na režim štednje, što je, međutim, nije sprečilo da poveća troškove za podršku pojedinim sektorima, posebno auto-industriji, i podigne penzije, bez obzira na budžetski deficit procenjen na 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda. 

"Obustavljanje stimulacija mora da počne odmah kako bi se konačno povukle 2011. ili 2012", ukazuje se u redovnom pregledu MMF-a o stanju ruske ekonomije.

Sredinom juna MMF je već upozorio da će odustajanje od oštrije fiskalne i monetarne politike i aktiviranja bankarskih i strukturnih reformi rezultirati nižim tempom ekonomskog rasta u srednjeročnoj perspektivi. 

Analitičari ukazuju na to da se ruska vlada u donošenju ekonomskih odluka sigurno neće rukovoditi standardnim preporukama MMF-a jer Rusija odavno ne uzima kredite od MMF, već je njegov donator.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>